Τι ονομάζουμε ανοσοποιητικό σύστημα;
Ανοσοποιητικό σύστημα έχουν όλα τα ζώα και οι άνθρωποι στον πλανήτη και αποτελεί ένα σύνολο ιστών και οργάνων που έχουν την δυνατότητα να αναγνωρίζουν τα «φιλικά» μικρόβια και να αντιδρά στα μικρόβια που δεν είναι «φιλικά» όπως θεωρούνται και οι ιοί.
Γιατί όμως το φαινόμενο αυτό παρατηρείται στον οργανισμό μας;
Για να νοσήσουμε από μια ασθένεια ή μια λοίμωξη πρέπει ένα από τα όργανα ή ένας από τους ιστούς που αποτελούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα (νεφρά, δέρμα, πνεύμονες, έντερο) να μη λειτουργούν σωστά και έτσι αυτόματα ο οργανισμός μας θεωρείται ευάλωτος και να επιτρέπει στους μικροοργανισμούς να εισέλθουν σε αυτόν.
Με ποιο τρόπο μεταδίδονται οι ιοί;
Όλοι οι μικροοργανισμοί μεταδίδονται με τα γνωστά σε όλους μας σταγονίδια που εκσφενδονίζονται είτε μέσω βήχα, είτε μέσω ομιλίας είτε μέσω φτερνίσματος. Αλλά ο τρόπος μετάδοσης δεν σταματάει μόνο εκεί. Τα χέρια αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους τρόπους μετάδοσης, καθώς έρχονται σε επαφή με αντικείμενα που μπορεί να περιέχουν μικροσταγονίδια και με αυτό τον τρόπο έχουν την δυνατότητα να εισβάλλουν στον οργανισμό μας και εκεί εύκολα μετά να πολλαπλασιαστούν, προκειμένου να επιβιώσουν.
Ποια θεωρούνται τα κύρια συμπτώματα από κάθε λοίμωξη;
Τα συμπτώματα ποικίλουν από κάθε είδος ασθένειας, ωστόσο το κυριότερο και το πιο σύνηθες είναι η αλλαγή θερμοκρασίας του σώματος, ο γνωστός πυρετός. (Ο πυρετός οφείλεται στην ικανότητα του ανοσοποιητικού να αναγνωρίζει τον εισβολέα και να προσπαθεί να τον καταστρέψει μέσω αυτού του τρόπου). Άλλα συμπτώματα είναι ο βήχας, η διαρροή της μύτης ή το μπούκωμα, ο πονοκέφαλος , η έντονη εξάντληση, η ατονία και ο πόνος στα οστά.
Ποιες είναι οι τροφές τελικά που ενισχύουν το σύστημα μου;
Αρχικά να τονιστεί πως όταν ένας άνθρωπος έχει ένα ισορροπημένο και πλούσιο διαιτολόγιο σε φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες θεωρείται αρκετά αμυντική η υγεία του. Έτσι δεν πρέπει να ξεχνάμε ειδικά τους χειμωνιάτικους μήνες να εμπλουτίζουμε την καθημερινή μας διατροφή με την βιταμίνη C, που περιέχεται σε πορτοκάλια, λεμόνια, μπρόκολο και κουνουπίδι.
Ένα ιχνοστοιχείο, επίσης που βοηθάει είναι ο ψευδάργυρος που περιέχεται κυρίως στα ζωικά τρόφιμα π.χ. μοσχαράκι, χοιρινό, ψάρια , κοτόπουλο και σε μικρότερο βαθμό στα όσπρια όπως οι φακές και οι γίγαντες.
Πώς θα πρέπει να φτιάξω το εβδομαδιαίο πρόγραμμα μου;
Σε καθημερινή βάση θα πρέπει να καταναλώνω 3-4 μερίδες φρούτων, άφθονες πολύχρωμες σαλάτες και φυσικά πάνω από 2 λίτρα νερό. Καλό θα ήταν 2-3 φορές την εβδομάδα να καταναλώνω ένα είδος ψαριού ή λευκού κρέατος (π.χ. κοτόπουλο) ενώ μόνο 1 φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας. Μην αμελούμε και την κατανάλωση οσπρίων περίπου 2-3 φορές την εβδομάδα.
Τέλος μην ξεχνάμε την φυσική δραστηριότητα που πρέπει να γίνεται 3-4 φορές από 20-45’ την εβδομάδα για τόνωση και ευεξία του οργανισμού, ενώ παράλληλα άκρως απαραίτητη είναι και η τήρηση των κανόνων υγιεινής που πρέπει να τηρούνται σε καθημερινή βάση!
Δήμητρα Μεσσηνέζη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence