Όλοι μας, και ειδικότερα οι γυναίκες, που θέλουν να απαλλαγούν από το περιττό βάρος καταφεύγουν σε συμπεριφορές, οι οποίες όχι μόνο δε βοηθούν αλλά μπορεί να πολλαπλασιάσουν το πρόβλημα.
1. Περιορισμός θερμίδων. Θεωρούμε πως μια δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων ( <1200 kcal), θα επιφέρει γρήγορο αποτέλεσμα. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα ταλαιπωρήσετε τον οργανισμό σας και σίγουρα θα πεινάσετε.
2. Παράλειψη γευμάτων. Όταν παίρνουμε την απόφαση να χάσουμε βάρος, πολλές φορές επιλέγουμε να κόψουμε το βραδινό. Αυτό που στην πραγματικότητα θα καταφέρουμε είναι μετά την πολύωρη νηστεία να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες στο πρωινό γεύμα και να αποθηκεύσουμε λίπος.
3. Αποκλεισμός ομάδων τροφίμων. Το να αποκλείσουμε ορισμένα τρόφιμα από την διατροφή μας, εφόσον δεν υπάρχει παθολογικό πρόβλημα, δε θα διευκολύνει την απώλεια βάρους. Το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να υπάρχει στην διατροφή μας ποικιλία τροφίμων. Επιπρόσθετα, για πόσο καιρό μπορείς να καταναλώνεις τα ίδια και τα ίδια;
4. Υπερκατανάλωση light προϊόντων. Τα light προϊόντα αντικαθιστούν τα πλήρη σε λιπαρά, ή εκείνα που περιέχουν ζάχαρη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως μπορούμε να τα καταναλώνουμε άφοβα. Για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα η ποσότητα κατανάλωσης θα πρέπει να είναι η ίδια.
5. Αυστηρή απαγόρευση γλυκών. Είναι μια πολύ συχνή επιλογή πολλών από εμάς. Πιστεύουμε πως με το να κόψουμε τα γλυκά, και συνεπώς τη ζάχαρη, θα δούμε το νούμερο στη ζυγαριά να κατεβαίνει με γοργούς ρυθμούς. Η άποψη αυτή φυσικά και έχει στοιχεία αλήθειας, αλλά με μέτρο. Ο πλήρης αποκλεισμός των γλυκών θα φέρει μακροπρόθεσμα βουλιμικό επεισόδιο, με αποτέλεσμα η προσπάθεια να πάει χαμένη. Μπορούμε εβδομαδιαία να καταναλώνουμε κάτι γλυκό, ώστε να μην αισθανθούμε την έλλειψη, το οποίο φυσικά δεν θα είναι καταστροφικό για τη δίαιτα (μαύρη σοκολάτα, γλυκό του κουταλιού, γρανίτα, παστέλι, παγωμένο γιαούρτι).
6. Θα γυμναστώ πολύ. Μία πολύ λανθασμένη άποψη είναι πως μπορούμε να φάμε όσο θέλουμε εφόσον θα τα «κάψουμε» με τη γυμναστική. Φυσικά και η άσκηση θα μας βοηθήσει στο να κάψουμε θερμίδες, αλλά σίγουρα όχι όλες!
7. Κακή ψυχολογία. Συγκεκριμένα οι γυναίκες αγχώνονται υπερβολικά για την απώλεια βάρους, γι’ αυτό και συχνά καταφεύγουν σε καταστροφικές για τον οργανισμό μας συμπεριφορές. Το άγχος ειδικά, μπορεί να μπλοκάρει τον μεταβολισμό μας και να «κολλήσει» τη ζυγαριά. Αυτό που πρέπει εμείς να κάνουμε, είναι ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής, και αν ξεφύγουμε μια μέρα δεν χάλασε και ο κόσμος.
Μαργαρίτα Μπουλούμπαση
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Alterlife Absolute Δραπετσώνα