Η παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά και τρόφιμα έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν θερμογένεση καθώς και να τροποποιήσουν τη διαδικασία μεταφοράς θρεπτικών συστατικών στο σώμα, συμβάλλοντας στη μείωση του σωματικού βάρους.
Πιο αναλυτικά:
Διαιτητικές ίνες: Οι διαιτητικές ίνες έχουν συσχετιστεί με την πρόληψη διαφόρων ασθενειών μέσω διάφορων μηχανισμών. Ο γλυκαιμικός δείκτης και το περιεχόμενο των τροφών σε ίνες έχει δειχθεί ότι επηρεάζει την πρόσληψη βάρους. Περιορισμός της κατανάλωσης τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη σε συνδυασμό με μέτρια ενίσχυση της πρωτεϊνικής πρόσληψης και διατροφή με μέτρια περιεκτικότητα σε λίπος συσχετίστηκε με παρεμπόδιση επαναπρόσληψης βάρους σε παχύσαρκα άτομα.
Πρωτεΐνες: Μελέτες έχουν δείξει ότι η υιοθέτηση διαιτών με πρωτεϊνική επάρκεια επάγουν τον κορεσμό, καταστέλλοντας την όρεξη και επακόλουθα την πρόσληψη τροφής. Οι πρωτεΐνες έχουν τη δυνατότητα να προάγουν τη θερμογένεση σε μεγαλύτερο βαθμό από τους υδατάνθρακες και τα λίπη λόγω των μεγάλων ποσών ενέργειας που απαιτούνται για τον καταβολισμό και την σύνθεσή τους. Χαρακτηριστικά, η ένταξη των οσπρίων σε προγράμματα απώλειας βάρους πρόσφερε κορεσμό και μείωσε τις επιδράσεις της υποθερμιδικής δίαιτας στην μυϊκή μάζα και τον Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό.
Λίπη: Τελικά φαίνεται ότι ο τύπος του λίπους είναι πιο σημαντικός από την ποσότητα αυτού για τη διαχείριση της παχυσαρκίας. Οι υποθερμιδικές δίαιτες λοιπόν δίνουν περισσότερη έμφαση στην κατανάλωση «καλών λιπαρών» και στην αποφυγή κορεσμένων και τρανς λιπαρών οξέων.
Φρούτα και λαχανικά: Υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει συσχετιστεί με διατήρηση της υγείας καθώς δρα προστατευτικά έναντι διαφόρων χρόνιων ασθενειών. Δείχθηκε ότι παχύσαρκα άτομα που συμμετείχαν σε μελέτη και των οποίων το υποθερμιδικό πλάνο εμπλουτίστηκε με φρούτα μείωσαν την LDL χοληστερόλη και βελτίωσαν την αντιοξειδωτική τους ικανότητα.
Τσάι: Καταναλώνεται ευρέως σε όλο τον κόσμο και περιέχει πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικά συστατικά) και καφεΐνη που έχουν θερμογενετική επίδραση στον οργανισμό προάγοντας την οξείδωση του λίπους.
Ασβέστιο και γαλακτοκομικά προϊόντα: Μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου και γαλακτοκομικών προϊόντων έχει συσχετιστεί αντίστροφα με την παχυσαρκία ενώ το ασβέστιο φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού.
Η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου διατροφικού πλάνου λοιπόν αποτελεί το κλειδί για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας! Και μην ξεχνάτε τη γυμναστική!
Φωτεινή Νίκα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Alterlife Boutique
Βιβλιογραφία: Sunkara R., Verghese M., “Functional Foods for Obesity Management”, Food and Nutrition Sciences (2014)