Επιθυμητά όρια:
Χοληστερίνη: <200mg (HDL:>45mg LDL:<180mg)
Τριγλυκερίδια: <150mg
Υπάρχουν τροφές που ανεβάζουν τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα μας, συνήθως οι τροφές αυτές είναι ζωικής προέλευσης.
Τροφές που ανεβάζουν τη χοληστερίνη: βούτυρο, μαγιονέζα, ζωμός κρέατος, λιπαρές σούπες, εντόσθια, κρέμα γάλακτος, λάδι καρύδας, παστά, λιπαρά κρέατα, αλλαντικά, μπέικον, πλήρες γάλα, πλήρες γιαούρτι, τυριά πλούσια σε λιπαρά, γλυκά, σοκολάτα, κακάο, αρτοσκευάσματα με βούτυρα και τηγανιτά τρόφιμα.
Υπάρχουν όμως και τροφές που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερίνης , των τριγλυκεριδίων και την αύξηση της «καλής» αυτές είναι τα καλής ποιότητος λίπη(πχ. μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά) και τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες.
Τροφές που μειώνουν τη χοληστερίνη: ελαιόλαδο, ψάρια, ξηροί καρποί, ψωμί πολύσπορο, φρυγανιές ολικής άλεσης, παξιμάδια ολικής, ρύζι καστανό, πατάτες, ζυμαρικά ολικής άλεσης, άπαχο κρέας, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, τυριά χαμηλών λιπαρών, όσπρια, λαχανικά και φρούτα.
Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι: Φρούτα-λαχανικά-βρώμη
Τροφές πλούσιες σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: Λιπαρά ψάρια (λόγω της παρουσίας των ω3 λιπαρών οξέων που περιέχουν μειώνουν τη χοληστερίνη)- ξηροί καρποί (λόγω της παρουσίας των ω6 λιπαρών οξέων μειώνουν τη χοληστερίνη).
Τροφές πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά: Ελαιόλαδο το οποίο μειώνει την ολική χολστερίνη και την «κακή».
Αλκοόλ: η ΜΕΤΡΙΑ κατανάλωση αλκοόλ και ιδιαίτερα κόκκινου κρασιού αυξάνουν την καλή χοληστερίνη, καθώς περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες.
ΠΡΟΣΟΧΗ: στις γυναίκες η κατανάλωση αλκοόλ είναι 1 μεζούρα αλκοόλ. (πχ. 1 ποτήρι κρασί)
Μάγδα Νικολάου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence