Αρκετοί από εσάς ίσως έχετε απορίες σχετικά με το πού πρέπει να τοποθετείτε κάθε τρόφιμο στο ψυγείο. Και η συντήρηση των τροφίμων έχει τα μυστικά της. Τα σημαντικά μυστικά της, που πρέπει να γνωρίζουμε, ώστε η συντήρηση τους να γίνει σωστά και να μην έχουμε αλλοίωση τους. Η σωστή τοποθέτηση των τροφίμων στο ψυγείο σου μειώνει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες και τα τρόφιμά σας θα είναι πάντα φρέσκα και έτοιμα για κατανάλωση!
Πόρτα ψυγείου: Κέτσαπ, μουστάρδα, μαγιονέζα, μαρμελάδα, αναψυκτικά ή χυμούς, καφές, μπαχαρικά, βούτυρο( η θερμοκρασία το κρατάει μαλακό).
*Ένα μεγάλο λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι είναι ότι κρατάμε το γάλα στην πόρτα του ψυγείου για περισσότερη ευκολία.
Υψηλότερο Ράφι: Μαγειρεμένα φαγητά, π.χ. το μεσημεριανό που περίσσεψε, ή προϊόντα που πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα της συσκευασίας τους.
Μεσαίο Ράφι: Αβγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλαντικά, λουκάνικα, κέικ και προϊόντα που φέρουν την επισήμανση «Διατηρείται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα». Επίσης διάφορα αρτοσκευάσματα, όπως το ψωμί του τοστ.
Χαμηλότερο Ράφι: Νωπό κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, θαλασσινά. Επίσης, τοποθετώντας το κρέας και το ψάρι εκεί, αποφεύγετε να στάξουν πάνω σε άλλα τρόφιμα. Δεν ξεχνάμε επίσης ότι νωπό κρέας και ψάρι φυλάσσονται στο ψυγείο για 1-3 ημέρες.
Συρτάρια ψυγείου: Τα συρτάρια που βρίσκονται χαμηλά στο ψυγείο προορίζονται για λαχανικά και φρούτα που μπορεί να χαλάσουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Τα φρούτα και τα λαχανικά που χρειάζονται ωρίμανση( π.χ. τομάτες) πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου. Ποτέ μην πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα βάλετε στο ψυγείο, παρά μόνο την στιγμή που πρόκειται να τα καταναλώσετε.
Tips:
Μην αφήνετε για πολλή ώρα ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου και μην το ανοιγοκλείνετε άσκοπα, γιατί «χάνει την ψύξη» του.
Μην τοποθετείτε ζεστό φαγητό μέσα στο ψυγείο, γιατί μπορεί να ανεβάσει την θερμοκρασία του θαλάμου ψύξης.
Άννα Kαλύβα
Υπεύθυνη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence