Τα όσπρια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής Διατροφής. Στα πλαίσια διαφόρων μελετών η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Πάμε να δούμε λίγο πιο αναλυτικά γιατί τα ρεβύθια είναι μία πολύ καλή διατροφική επιλογή:
- Όσοι τα καταναλώνουν, έχει αποδειχθεί ότι έχουν καλύτερη πρόσληψη διαιτητικών ινών, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, βιταμίνης Α, C και Ε, μαγνησίου, καλίου και σιδήρου συγκριτικά με όσους δεν τα καταναλώνουν
- Η κατανάλωσή τους είναι πιθανό να έχει ευεργετική επίδραση στη διαχείριση του σωματικού βάρους, στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης και της ινσουλίνης καθώς και στη βελτίωση δεικτών που συσχετίζονται με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο
- Εμπεριέχουν μεταξύ άλλων φυτικό οξύ, στερόλες, ταννίνες, καροτενοειδή και πολυφαινόλες με πολλές ευεργετικές δράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό
Διατροφικά tips:
- Συνδυάστε τα ρεβύθια σας με δημητριακά (π.χ. ψωμί ολικής άλεσης, καστανό ρύζι κλπ.) για ένα πιο πλήρες πιάτο
- Προσθέστε λεμόνι στα ρεβύθια σας για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου που περιέχουν
- Εάν νιώθετε φούσκωμα όταν τα καταναλώνετε, αφήστε τα να βράσουν αρκετά κατά το μαγείρεμα και καταναλώστε μικρότερη ποσότητα περισσότερες φορές μέσα στην ημέρα/εβδομάδα
- Δοκιμάστε να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό χούμους με ρεβύθια, ταχίνι ολικής, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και διάφορα μπαχαρικά της επιλογής σας
Ενσωματώστέ τα λοιπόν στη διατροφή σας εάν δεν το έχετε ήδη κάνει!
Φωτεινή Νίκα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Boutique
Βιβλιογραφία: Wallace, T. C., R. Murray and K. M. Zelman. “The Nutritional Value and Health Benefits of Chickpeas and Hummus.” Nutrients 8, no. 12 (2016).