Διαφραγματοκήλη ονομάζεται η πρόπτωση ενός οργάνου της κοιλιακής χώρας στο θώρακα μέσω του διαφράγματος. Η ολισθαίνουσα διαφραγματοκήλη συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά αυξανόμενου του μεγέθους της διαφραγματοκήλης αυξάνεται και η πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων ή/και γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης. Καταστάσεις αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης ή αυξημένης συστολής του οισοφάγου, προκαλούν εξασθένηση των συνδέσμων που κρατούν το στομάχι στη θέση του και ενοχοποιούνται για την ανάπτυξη της διαφραγματοκήλης. Υπάρχουν 4 διαφορετικοί τύποι, ανάλογα με τα συμπτώματα, που μπορούν να προκύψουν στο κάθε άτομο. Όπως στις περισσότερες νόσους, έτσι και σε αυτή, η διατροφή έχει σημαντικότατο ρόλο στη βελτίωση των παρενεργειών που προκύπτουν.
Τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν περισσότερο πρόβλημα και πρέπει να αποφεύγονται είναι:
- Εσπεριδοειδή τρόφιμα, όπως τα πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια, χυμοί, μούρα
- Σοκολάτα
- Αλκοόλ
- Κάπνισμα
- Λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα, βούτυρα
- Σκόρδο, κρεμμύδια
- Πρόσθετα σάκχαρα, όπως σιρόπι καλαμποκιού, ζάχαρη, καστανή ζάχαρη και μέλι
- Πικάντικα τρόφιμα
- Μέντα, δυόσμο
- Ντομάτα και σάλτσες
- Ανθρακούχα ποτά
- Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως πλήρες γάλα, παγωτό και κρεμώδη τρόφιμα
- Τα ροφήματα και τα ποτά με καφεΐνη ακόμα και τα προϊόντα χαμηλά σε καφεΐνη
- Ξινά Μήλα, κεράσια, ανανά, , ξύδι και αγκινάρες
Οι παρακάτω τροφές είναι χαμηλής οξύτητας και είναι λιγότερο πιθανό να επιδεινώσουν τα συμπτώματα είναι:
- Μπανάνες και γινωμένα μήλα
- Πράσινα φασόλια, μπιζέλια, καρότα και μπρόκολο
- Πίτουρο, βρώμη, ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, κουλούρια, κράκερ, γκοφρέτες ρυζιού
- Γαλακτοκομικά Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή άπαχα
- Γάλα σόγιας, φέτα, κατσικίσιο τυρί
- Άπαχο κρέας, κοτόπουλο, ψάρια
- Νερό
- Γλυκά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (χωρίς σοκολάτα)
- Μικρά και συχνά γεύματα
- Κατανάλωση γεύματος 2-3 ώρες πριν τον ύπνο
Αντιγόνη Χαραλάμπους
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Boutique Κύπρου