Έχουμε ακούσει ή διαβάσει τόσες φορές ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ενώ λοιπόν είναι χρήσιμο να το γνωρίζουμε αυτό σαν αρχή, είναι πολύ πιο χρήσιμο να καταλάβουμε γιατί. Το πρωινό θεωρείται ο «πρωταθλητής» των γευμάτων για τρεις λόγους. Πρώτον, διασφαλίζετε μια πλήρη μερίδα από φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες. Σκεφτείτε ότι είναι δύσκολο να πάρετε πέντε μερίδες από οτιδήποτε αν ξεκινήσετε την ημέρα σας την ώρα του μεσημεριανού γεύματος. Δεύτερον, διατηρεί την ισορροπία του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα και τρίτον είναι λιγότερο πιθανό να αποκτήσετε την ανάγκη για ανθυγιεινές τροφές μέσα στην ημέρα, δεδομένου ότι δε θα βρεθείτε ξαφνικά πεινασμένοι ή/και διψασμένοι. Η παράλειψη του πρωινού θεωρείται μια χαμένη ευκαιρία για να αποκτήσετε τα βασικά θρεπτικά συστατικά, να κρατήσετε την προπόνηση σας σε καλό δρόμο και να αποκτήσετε πνευματική διαύγεια.
Το κλασσικό πρωινό:
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι ή 1 φλ. γάλα με:
- 3 κουταλιές γκρανόλα
- 1 κ.γ. μέλι
- 2 αποξηραμένα σύκα
- 6 αμύγδαλα
Το πρωινό για full ενέργεια:
Στο μπλέντερ:
- 1 φλ. γάλα
- ½ μπανάνα
- 2 κ.σ. cranberries
- 3 καρύδια
- 2 κ.σ. βρώμη
- 1 κ.γ. μέλι
- κανέλα
Το πρωινό του πρωταθλητή:
- Ομελέτα με 4 ασπράδια
- Σπανάκι ή σπαράγγια
- 2 φέτες γαλοπούλα
- 2 φέτες τυρί
- Μανιτάρια, πιπεριές
- 1 ποτήρι χυμό φυσικό ανάμεικτο
Πρωινό για δίαιτα:
- 1 φλ. γάλα light
- 1 φρυγανιά + 1 κ.γ. μέλι
- 1 ακτινίδιο
Το πρωινό της Κυριακής:
- 2 βάφλες(συνταγή)
- 1 κ.σ. σιρόπη αγαύης
- 1 φλ. φράουλες
- Τριμμένο μπισκότο
*Συνταγή για βάφλες.
Γίνονται 14-16 βάφλες (κανονικού μεγέθους)
Υλικά:
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 γεμάτο κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
- Μια πρέζα αλάτι
- 85 γρ. ζάχαρη ψιλή
- 100 γρ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο και κρυωμένο
- 2 μεγάλα αβγά
- 500 ml γάλα πλήρες
Σπορέλαιο για το λάδωμα της βαφλιέρας
Ειδικά εργαλεία: βαφλιέρα
Προετοιμασία:
Σ’ ένα μεγάλο μπωλ, ανακατέψτε μ’ ένα σύρμα το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Κάντε μια γούβα στη μέση των υλικών και προσθέστε την ζάχαρη, τ’ αβγά και το λιωμένο βούτυρο.
Ρίξτε το γάλα σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς τα υλικά με το σύρμα.
Όταν πια έχετε ρίξει όλο το γάλα, ανακατέψτε δυνατά ώστε να διαλυθούν τυχόν σβώλοι. Στο τέλος, θα πρέπει να έχετε ένα ελαφρώς πηχτό και λείο μείγμα.
Αφήστε να σταθεί για 1 ώρα περίπου, καλυμμένο με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.