Πήρα αφορμή για το παρακάτω άρθρο γιατί κατάλαβα από πολλούς ότι έχουν λανθασμένη αντίληψη για τη διαφορά των παραπάνω ειδών. Πολλοί πιστεύουν ότι τα ολικής άλεσης είναι “διαίτης”, άρα δεν παχαίνουν, σε αντίθεση με τα λευκά.
Αυτό που θα έπρεπε να αναρωτηθούμε είναι “να προτιμάω τα προϊόντα ολικής άλεσης ή τα λευκά και γιατί;”
Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση είναι να καταναλώνουμε ολικής άλεσης προϊόντα.
Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι τα ολικής άλεσης αδυνατίζουν.
Αν το δούμε θερμιδικά και τα δύο έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες. Σε αυτό που υπερέχει το προϊόν ολικής άλεσης, είναι ότι έχει περισσότερες φυτικές ίνες σε σχέση με το λευκό. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Τα λευκά είναι περισσότερο επεξεργασμένα από τα ολικής άλεσης με αποτέλεσμα να έχουν χάσει αρκετά από τα θρεπτικά τους συστατικά.
Σε άλλο ένα πράγμα που διαφέρουν μεταξύ τους είναι ο γλυκαιμικός δείκτης. Τα ολικής άλεσης προϊόντα έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τα λευκά. Αυτό σημαίνει ότι τα λευκά προϊόντα αφομοιώνονται πιο εύκολα από το ανθρώπινο σώμα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται απότομα το σάκχαρο του αίματος, ενώ με τα ολικής άλεσης γίνεται πιο αργή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
Συμπερασματικά, οι διαφορές είναι μικρές αλλά τα υπέρ των προιόντων ολικής άλεσης είναι λίγο περοσσότερα. Τίποτα δεν μας παχαίνει αν είναι σε προσεγμένες μερίδες, ούτε τα ολικής άλεσης είναι μαγικά και μας αδυνατίζουν. Όλα χρειάζεται να τα καταναλώνουμε με μέτρο!
Μαίρη Πρασσά
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence