Συμπτώματα όπως κοιλιακός πόνος, τυμπανισμός, δυσκοιλιότητα ή μετεωρισμός αποτελούν κατά βάση τους τρόπους εκδήλωσης του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου. Τα συμπτώματα αυτά επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής των όσων πάσχουν, επηρεάζοντας την ψυχολογία τους και προκαλώντας τους στρες, άγχος και συχνά ντροπή για την εμφάνισή τους. 1 στους 10 Έλληνες υπολογίζεται πως ταλαιπωρείται από κάποιο από τα προαναφερόμενα συμπτώματα. Μήπως είσαι εσύ ένας από εκείνους;
Μην απογοητεύεσαι. Υπάρχει λύση και αφορά τη δίαιτα FODMAP.
H δίαιτα FODMAP είναι δίαιτα χαμηλή σε Ζυμώσιμους Ολιγοσακχαρίτες (Fermentable Oligosaccharides), Δισακχαρίτες (Disaccharides), Μονοσακχαρίτες (Monosaccharides) και Πολυόλες (And Polyols). Πιο συγκεκριμένα στην κατηγορία των ζυμώσιμων ολιγοσακχαριτών ανήκουν οι φρουκτάνες και οι γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες, στην κατηγορία των δισακχαριστών ανήκει η λακτόζη, στην κατηγορία των μονοσακχαριτών ανήκει η φρουκτόζη και τέλος στις πολυόλες ανήκουν η σορβιτόλη και η μανιτόλη. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, πως τροφές πλούσιες στα συστατικά αυτά εντείνουν τα συμπτώματα καθώς έχει ανακαλυφθεί πως δεν απορροφώνται εύκολα από το λεπτό έντερο.
Ας περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη.
Παρακάτω παρατίθενται τα τρόφιμα που είναι πλούσια στα προαναφερόμενα συστατικά και επομένως εντείνουν την εμφάνιση των διαφόρων συμπτωμάτων, καθώς και τροφές που μπορούν να αντικαταστήσουν τις πλούσιες τροφές σε FODMAPs.
FODMAP | Φρουκτόζη | Πολυόλες | Λακτόζη | Φρουκτάνες |
ΠΛΟΥΣΙΑ
|
1. Μήλο
2. Αχλάδι 3. Καρπούζι 4. Μέλι 5. Χυμός Φρούτων 6. Αποξηραμένα φρούτα 7. Υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού |
1. Αλκοόλες σακχάρων (σορβιτόλη, μαλιτόλη, μανιτόλη, ξυλιτόλη, ισομαλτόλη)
2. Φρούτα με κουκούτσια (δαμάσκηνα, κεράσια) 3. Αβοκάντο 4. Μανιτάρια 5. Κουνουπίδι
|
1. Γάλα (αγελάδος, κατσίκας, προβάτου)
2. Γιαούρτι 3. Μαλακά τυριά (ανθότυρο, τυρί cottage) |
1. Σιτάρι
2. Σικάλη 3. Σκόρδο 4. Λαχανικά (κρεμμύδι, αγκινάρα, σπαράγγια, πράσα, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο) 5. Όσπρια: Φακές
|
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
|
1. Εσπεριδοειδή
2. Μούρα 3. Μπανάνα 4. Σταφύλια 5. Πεπόνι 6. Ακτινίδιο |
1. Ζάχαρη
2. Γλυκόζη 3. Ασπαρτάμη 4. Σουκραλόζη |
1. Προϊόντα χωρίς λακτόζη με βάση το ρύζι ή τη σόγια
2. Σκληρά τυριά |
1. Δημητριακά (ρύζι, καλαμπόκι, πατάτα)
2. Λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι, αγγούρι, ντομάτα, μελιτζάνα) 3. Αρακάς |
Μην ξεχνάμε βέβαια πως η ορθή τήρηση αυτού του είδους δίαιτας προαπαιτεί την παρακολούθηση από διαιτολόγο-διατροφολόγο, καθώς γνωρίζει πως να διαμορφώσει την συγκεκριμένη δίαιτα με τα κατάλληλα συστατικά, τονίζοντας ποια τρόφιμα μπορούμε να καταναλώσουμε και ποια όχι, καθώς και την σταδιακή επανένταξη εκείνων που δεν πυροδοτούν τα συμπτώματα του καθενός διαφορετικά. Η δίαιτα FODMAP δεν αποτελεί τρόπο διατροφής που μπορεί να ακολουθηθεί συνεχώς, αλλά είδος δίαιτας που μπορεί να ακολουθηθεί για διάστημα 2 – 6 εβδομάδων.
Δήμητρα Ζερδέ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence