Οι πολυφαινόλες ανήκουν στη μεγαλύτερη ομάδα χημικών ενώσεων που βρίσκεται στη φύση. Υπάρχουν περισσότερες από 8.000 γνωστές πολυφαινόλες μέχρι στιγμής.
Γιατί ονομάζονται έτσι;
Λόγω της χημικής δομής τους. Ο φαινολικός δακτύλιος που περιέχουν λοιπόν είναι αυτός που ευθύνεται για την ονομασία τους.
Ποιες είναι οι πηγές τους;
Φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και σπόροι, ελαιόλαδο, προϊόντα ολικής άλεσης, σοκολάτα υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο, τσάι, καφές και κόκκινο κρασί αποτελούν τις βασικές πηγές τους.
Πού εντοπίζονται οι δράσεις τους;
Τα ευεργετικά τους αποτελέσματα έχουν κατά καιρούς διαπιστωθεί στα πλαίσια ποικίλων ερευνών. Πάμε να δούμε λοιπόν τις δράσεις που τους έχουν αποδοθεί:
- Φαίνεται να συσχετίζονται με μείωση πιθανότητας νοσηρότητας ή/και επιβράδυνση εξέλιξης καρδιαγγειακών και νευροεκφυλιστικών παθήσεων καθώς και καρκίνου. Ποιος όμως είναι ο μηχανισμός πίσω από αυτές τις δράσεις; Η απάντηση βρίσκεται στην αντιοξειδωτική τους ικανότητα.
- Βάσει μελετών που έχουν κατά καιρούς διεξαχθεί, τους αποδίδονται αντιθρομβωτικές, αντί αλλεργικές και ανοσοπροστατευτικές δράσεις. Όλο και περισσότερα ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν την ικανότητά τους να επιδρούν στο ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζοντας μεταξύ άλλων τον πολλαπλασιασμό και τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων.
Πολυφαινόλες ελαιόλαδου
Το ελαιόλαδο, το έλαιο που χρησιμοποιείται ευρέως στη Μεσογειακή κουζίνα, εμπεριέχει και αυτό όπως αναφέρθηκε πολυφαινόλες και δεδομένου ότι το χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι καθημερινά πάμε να δούμε λίγα πράγματα για αυτές.
Η ελευρωπαΐνη, η υδροξυτυροσόλη και τα παράγωγά τους λοιπόν ανήκουν στην ομάδα των πολυφαινολών που βρίσκονται σε αφθονία στο ελαιόλαδο. Πρόκειται για ισχυρά, αντιοξειδωτικά που φαίνεται να έχουν αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σαφώς πρέπει να πραγματοποιηθούν περαιτέρω καλά σχεδιασμένες κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιωθούν οι δράσεις τους στην υγεία αλλά τα αποτελέσματα των ερευνών φαίνεται να είναι αρκετά ενθαρρυντικά ως προς την πρόληψη του καρκίνου, των καρδιαγγειακών αλλά και άλλων νευροεκφυλιστικών νοσημάτων.
Η εισαγωγή λοιπόν τροφίμων πλούσιων σε πολυφαινόλες στη διατροφή μας δείχνει τελικά να έχει ποικίλα οφέλη για την υγεία!
Φωτεινή Νίκα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE FITNESS EXCELLENCE
Βιβλιογραφία: Gorzynik-Debicka, M., P. Przychodzen, F. Cappello, A. Kuban-Jankowska, A. Marino Gammazza, N. Knap, M. Wozniak and M. Gorska-Ponikowska. “Potential Health Benefits of Olive Oil and Plant Polyphenols.” Int J Mol Sci 19, no. 3 (2018).