Και τα δύο είδη πατάτας νόστιμα και με ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας. Όμως ποιο είδος ξεχωρίζει ή είναι υγιεινότερο; Ποιο κερδίζει τη μάχη;
Όπως βλέπουμε και στον παρακάτω πίνακα, τα δύο είδη πατάτας αποδίδουν περίπου ίδιες θερμίδες. Αν και δεν εμφανίζουν διαφορές στα μακροθρεπτικά συστατικά (λίπος, πρωτεΐνη, υδατάνθρακες), οι γλυκοπατάτες έχουν περίπου 50% περισσότερες φυτικές ίνες (συστατικά των τροφών που, μεταξύ πολλών άλλων, συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου) σε σχέση με τις πατάτες. Επίσης, έχουμε μία διαφορά μεταξύ τους στο κάλιο (950mg/φλιτζάνι τσαγιού για τη γλυκοπατάτα έναντι 1.088mg/φλιτζάνι τσαγιού για την πατάτα).
Γλυκοπατάτα (1 φλιτζάνι του τσαγιού) | Πατάτα (1 φλιτζάνι του τσαγιού) | |
Θερμίδες (kcal) | 180 | 188 |
Λίπος (g) | 0,3 | 0,3 |
Πρωτεΐνη (g) | 4 | 4,2 |
Υδατάνθρακες (g) | 41,4 | 42,2 |
Φυτικές ίνες (g) | 6,6 | 4,2 |
Κάλιο (mg) | 950 | 1088 |
Η γλυκοπατάτα έχει μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα. Την ικανότητα αυτή προδίδει το έντονο πορτοκαλί χρώμα της, το οποίο οφείλεται στο β-καροτένιο (ουσία που στον οργανισμό μετατρέπεται σε βιταμίνη Α). Ακόμη, αποδίδει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α (η οποία συμβάλλει στην όραση, την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, την υγεία του δέρματος κ.α.) όταν η πατάτα δεν περιέχει καθόλου. Πιο συγκεκριμένα, η γλυκοπατάτα αποδίδει το 123% της ημερήσιας συνιστώμενης τιμής πρόσληψης (DV)/φλιτζάνι του τσαγιού. Επίσης, και οι δύο πατάτες αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης C με την γλυκοπατάτα να υπερέχει ελαφρώς (65%DV/φλιτζάνι τσαγιού για τη γλυκοπατάτα έναντι 42%DV/φλιτζάνι τσαγιού για την πατάτα).
Τέλος, η γλυκοπατάτα ανεβάζει πιο αργά τη γλυκόζη (σάκχαρο) στο αίμα σε σχέση με την πατάτα, γεγονός που την καθιστά πιο κατάλληλη για άτομα όπως οι διαβητικοί, που χρειάζονται καλύτερο και πιο αυστηρό έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης. Όμως προσοχή! Εάν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την ικανότητά της, επιλέγουμε να την καταναλώσουμε βραστή και όχι ψητή. Συγκρίνοντας τα δύο είδη πατάτας ψητά, οι ρόλοι φαίνεται να αντιστρέφονται.
Tip: Επιλέξτε να καταναλώσετε την πατάτα και τη γλυκοπατάτα με τη φλούδα τους, αυξάνοντας τις φυτικές ίνες που αποδίδουν, για καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο.
Το συμπέρασμα, λοιπόν; Και τα δύο είδη αξίζουν να βρίσκονται στη διατροφή μας. Αρκεί να μαγειρεύονται και να καταναλώνονται με τρόπο υγιεινό αλλά και συνδυασμένα με λαχανικά και πρωτεΐνη.
|