Κάθε χρόνο, στις 16 Οκτωβρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής σε όλο τον κόσμο. Διοργανώθηκε αρχικά από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO). Στόχος της συγκεκριμένης μέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου και της πολιτείας σε θέματα που αφορούν την πείνα, τη φτώχεια και τον υποσιτισμό. Οι στατιστικές δηλώνουν ότι ένας στους εννέα ανθρώπους πάσχει από υποσιτισμό και 805 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, ζουν καθημερινά βυθισμένοι στην πείνα. Ο FAO στοχεύει στην εξάλειψη της πείνας μέχρι το 2030. Έχει υπολογιστεί, ότι θα χρειαστεί 267 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την εξάλειψη της πείνας σε παγκόσμια κλίμακα. Η συνεργασία είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της πείνας, εφόσον ο υποσιτισμός εξακολουθεί να είναι σύνηθες φαινόμενο.
Πέραν από τους κυβερνητικούς φορείς που έχουν σίγουρα τον πρώτο λόγο σε αυτό, μπορούμε και εμείς να συμβάλλουμε με μικρές αλλά σημαντικές πρακτικές.
ΠΩΣ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΞΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ:
- Φροντίζοντας να μαγειρεύουμε όσο θα καταναλώσουμε και να αξιοποιούμε ορθά όσο περισσεύει
- Φτιάχνοντας το δικό μας λαχανόκηπο, στην αυλή ή στο μπαλκόνι μας (με λαχανικά, φρούτα και βότανα)
- Προτιμούμε εβδομαδιαία, όσο πιο πολλά γεύματα με όσπρια και λαχανικά από ότι ζωικά παράγωγα. Το κρέας και τα παράγωγα του χρειάζονται πολύ περισσότερους φυσικούς πόρους μέχρι να καταλήξουν στο πιάτο μας
- Προτιμούμε τοπικά προϊόντα, βοηθώντας έτσι την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας και οδηγώντας σε λιγότερους περιβαλλοντικούς ρύπους τη γη
- Ανακυκλώνοντας και αποφεύγοντας την αγορά πλαστικής σακούλας
- Αναπτύσσοντας υγιεινές συνήθειες, αποφεύγοντας τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και λίπος. Τα γρήγορα φαγητά οδηγούν στην σπατάλη τεράστιων ποσοτήτων τροφίμων και στη ρύπανση, επηρεάζοντας ταυτόχρονα την υγεία μας
- Η κατανάλωση ποικιλίας ψαριών μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή υπεραλίευσης συγκεκριμένων ψαριών που θεωρούνται μειονότητα όπως ο μπακαλιάρος και ο τόνος. Μπορούμε επίσης να αναζητούμε θαλασσινά και ψάρια που έχουν αλιευθεί ή καλλιεργηθεί με βιώσιμο τρόπο και έχουν χαρακτηριστεί ως οικολογικά.
- Στην συσκευασία των τροφίμων, μόνο η αναγραφή “use- by” αναφέρει πότε κάτι δεν είναι πλέον ασφαλές για βρώση. Εναλλακτικά αν κάτι έχει περάσει την ημερομηνία “best- before” μπορεί να είναι ακόμα καλό για κατανάλωση, χωρίς να αναπτύξει μικροοργανισμούς στο εσωτερικό του
- Η σπατάλη νερού οδηγεί σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Καλύτερα να γίνεται χρήση του νερού με σύνεση όποτε και όταν πρέπει (π.χ. βουρτσίζουμε τα δόντια μας κλείνοντας τη βρύση)
Συμπερασματικά, ο FAO αναφέρει ότι στον κόσμο παράγεται αρκετό φαγητό για όλους, αλλά το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως, χάνονται. Κλείνοντας θα ήταν καλό να αναφερθεί ότι το 45% των θανάτων ετησίως, σχετίζονται με υποσιτισμό ενώ ταυτόχρονα 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, πεθαίνουν εξαιτίας της παχυσαρκίας. Αυτό δείχνει την άνιση κατανομή τροφής στον κόσμο, και την ανάγκη για αλλαγές.
Η σωστή σίτιση και η πρόσβαση σε αυτή είναι δικαίωμα που θα έπρεπε να έχουμε όλοι ανεξαιρέτως, συνεπώς η πείνα είναι παραβίαση ανθρώπινου δικαιώματος.
Αντιγόνη Χαραλάμπους
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Boutique Κύπρου
Πηγές:
http://www.gicj.org/positions-opinons/gicj-positions-and-opinions/1271-world-food-day-16-october
FAO FOOD WORLD DAY, Get involved, 2018 TOOLKIT FOR EDUCATORS AND YOUTH