H διατροφή που ακολουθούμε είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πρόληψης για πληθώρα ασθενειών. Η ενσωμάτωση στη διατροφή μας λοιπόν τροφίμων πλούσιων σε ευεργετικά συστατικά μπορεί να προσδώσει αρκετά οφέλη.
Το μάνγκο είναι ένα τροπικό φρούτο που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων ερευνητών λόγω της περιεκτικότητας του σε θρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα, περιέχει υδατάνθρακες, ίνες και βιταμίνη C καθώς και άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Εκτός των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών του, εμπεριέχει φαινολικές ενώσεις και καροτενοειδή που ενισχύουν τη διατροφική του αξία.
Ποια είναι όμως τα δυνητικά οφέλη που προκύπτουν από την κατανάλωση αυτού του φρούτου;
- Προάγει την καρδιαγγειακή υγεία (λόγω ενίσχυσης της αιματικής ροής)
- Μελέτες συσχετίζουν την κατανάλωσή του με έλεγχο της γλυκόζης και των λιπιδίων του αίματος
- Συνδέεται με βελτίωση μνήμης
- Αποτρέπει την πρόωρη γήρανση του δέρματος καθώς ελέγχει την εμφάνιση ρυτίδων
- Συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου δεδομένου ότι διαφυλάσσει την ακεραιότητα του βλεννογόνου
Συνοψίζοντας, στα πλαίσια διαφόρων μελετών έχει αναδειχθεί ο ρόλος που δυνητικά μπορεί να έχει η κατανάλωση μάνγκο με τη μείωση κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών μέσω διαφόρων μεταβολικών οδών επομένως είναι ένα φρούτο το οποίο θα μπορούσατε να εντάξετε στη διατροφή σας.
Και να θυμάστε: ½ μικρό μάνγκο ισοδυναμεί με 1 μερίδα φρούτου!
Φωτεινή Νίκα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Alterlife Boutique
Βιβλιογραφία: Burton-Freeman, B. M., A. K. Sandhu and I. Edirisinghe. “Mangos and Their Bioactive Components: Adding Variety to the Fruit Plate for Health.” Food Funct 8, no. 9 (2017): 3010-3032.