Έχουμε συνηθίσει να επιλέγουμε τα προϊόντα ολικής άλεσης ως διαιτητικά και κάπου έχουμε μπερδευτεί. Η ζάχαρη παρασκευάζεται από τα ζαχαρότευτλα ή τα ζαχαροκάλαμα. Αυτά μετά από αρκετή επεξεργασία, εκχύλιση, απασβέστωση, κορεσμό, διήθηση, εξάτμιση, κρυστάλλωση, φυγοκέντριση, πλύση, ξήρανση και αποθήκευση δημιουργείται η κοινή λευκή ζάχαρη. Η κρυσταλλωποίηση ουσιαστικά γίνεται για να αφαιρεθεί εντελώς η μελάσα και να μείνουν μόνο οι λευκοί κρύσταλλοι της ζάχαρης.
Τι είναι η μελάσα;
Η μελάσα είναι το τελικό προϊόν από τη διαδικασία καθαρισμού της ζάχαρης και από θρεπτικής άποψης είναι πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επίσης, είναι καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου, καθώς έχει και αντιοξειδωτική δράση.
Ποια η διαφορά λευκής και καστανής ζάχαρης;
Οι διαφορές δεν είναι πολλές. Η μόνη διαφορά είναι ότι η καστανή ζάχαρη είναι λιγότερο επεξεργασμένη από τη λευκή και ότι αποτελείται και από μελάσα. Πολλές του εμπορίου όμως παρασκευάζονται από την επιπλέον προσθήκη μελάσας στη πλέον επεξεργασμένη κοινή λευκή ζάχαρη, πράγμα που την κάνει ακόμα πιο επεξεργασμένη από τη λευκή. Αποδίδουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες (1 κουτάλι της σούπας λευκή ζάχαρη αποδίδει 60 θερμίδες, ενώ η καστανή 71 θερμίδες), καθώς και έχουν περίπου τον ίδιο γλυκαιμικό δείκτη. Η καστανή ζάχαρη περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά λόγω της μελάσας, γεγονός αδιάφορο αφού πρέπει να καταναλωθούν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης για να είναι ωφέλιμα στο οργανισμό. Φυσικά αυτό δε συνιστάται από τη στιγμή που μας προσφέρει μόνο γεύση και καθόλου θρέψη.
Τι είναι τα υποκατάστατα ζάχαρης;
Από την άλλη μεριά, τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ραγδαία η κατανάλωση των υποκατάστατων της ζάχαρης. Τα υποκατάστατα έχουν μεγαλύτερη γλυκαντική ισχύ από τη ζάχαρη και παράλληλα αποδίδουν λιγότερες θερμίδες ως και καθόλου. Χωρίζονται σε φυσικά και τεχνητά. Τα φυσικά υποκατάστατα αποδίδουν ελάχιστη ενέργεια (εκτός από τη στέβια που δε έχει θερμίδες), ενώ τα τεχνητά μηδενική. Παρόλα αυτά, τα υποκατάστατα της ζάχαρης δε είναι αθώα. Ενδείκνυται ότι πολλά από αυτά προκαλούν γαστρεντερικά προβλήματα και ότι είναι καρκινογόνα, αν ξεπεραστεί η ημερήσια αποδεκτή πρόσληψη.
Κανένας δεν είπε ότι η κοινή ζάχαρη είναι «κακή», απλά η κατανάλωσή της να γίνεται με μέτρο!
Μαίρη Πρασσά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Alterlife Boutique