Μετά το νερό, ο καφές και το τσάι αποτελούν τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως.
Πάμε να δούμε λίγα πράγματα για αυτά λοιπόν:
Ξεκινώντας από το τσάι, η κατανάλωσή του (ειδικά του πράσινου), έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού, διαβήτη και κατάθλιψης και βελτίωση των επιπέδων της γλυκόζης, της χοληστερόλης, των επιπέδων του σπλαγχνικού λίπους και της αρτηριακής πίεσης.
Όσον αφορά τον καφέ, η περιστασιακή του κατανάλωση έχει στα πλαίσια διαφόρων μελετών συσχετιστεί με μείωση του κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό, σακχαρώδη διαβήτη και ορισμένους τύπους καρκίνου. Παρόλα αυτά, υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να αυξήσει το άγχος, την αϋπνία, την απώλεια ασβεστίου και πιθανόν τον κίνδυνο καταγμάτων.
Ο καφές και το τσάι λοιπόν αποτελούν καθημερινή συνήθεια και όχι άδικα αν σκεφτούμε όλα τα θετικά που μας προσφέρουν. Να θυμάστε πάντα όμως να μην υπερβάλλετε με την κατανάλωσή τους! Η ποσότητα καφεΐνης που προσλαμβάνουμε ημερησίως δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 400mg (π.χ. 3-4 φλιτζάνι καφέ).
Extra tip: Απολαύστε τον καφέ ή το τσάι σας σκέτο χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή και γάλακτος!
Και να θυμάστε:
- Οι δυνητικά ευεργετικές δράσεις των ροφημάτων αυτών μπορούν να εκδηλωθούν στα πλαίσια ενός υγιεινού διατροφικού πλάνου και γενικότερα ενός υγιούς τρόπου ζωής.
- Το νερό θα πρέπει πάντα να αποτελεί την πρώτη μας επιλογή!
Φωτεινή Νίκα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Boutique
Βιβλιογραφία: Bhatti, S. K., J. H. O’Keefe and C. J. Lavie. “Coffee and Tea: Perks for Health and Longevity?” Curr Opin Clin Nutr Metab Care 16, no. 6 (2013): 688-97.