Οι τελευταίοι μήνες, με σκοπό την προστασία της δικής μας αλλά και της κοινωνικής υγείας, μας βρίσκουν τις περισσότερες ώρες κάθε ημέρας να παραμένουμε σπίτι και πιθανώς απομονωμένοι, χωρίς κοινωνικές επαφές και δραστηριότητες.
Η πνευματική υγεία βέβαια, είναι πολύ πιθανό να επηρεαστεί από την υπάρχουσα κατάσταση και σε αναζήτηση προσωρινής-στιγμιαίας ευχαρίστησης να μας ωθήσει στην πηγή της πιο «εύκολης» απόλαυσης, το φαγητό. Το φαγητό χωρίς έλεγχο και συναίσθηση, της νοοτροπίας του «φάε όσο και ό,τι θέλεις, θα σε δει και κανένας;» Είναι όμως σημαντικό να διαχωρίζουμε τη πραγματική πείνα από τη συναισθηματική.
Πολλοί άνθρωποι αναζητούν την παρηγοριά του φαγητού όταν νιώθουν μοναξιά, πλήξη, άγχος και στρες, συναισθήματα που είναι αρκετά πιθανό να προκαλέσει ο εγκλεισμός στο σπίτι. Συνήθως όμως, μετά το ασυλλόγιστο φαγητό έρχεται το συναίσθημα της ντροπής και των τύψεων που δε βοηθούν καθόλου στη γενική ψυχολογία και διάθεση για την αντιμετώπιση των συνθηκών που βιώνουμε.
Δε πρέπει να ξεχνάμε ότι κάποια στιγμή θα επανέλθουμε στους κανονικούς ρυθμούς ζωής, οπότε η περίοδος αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για εσωτερική αναζήτηση και αυτοβελτίωση.
Υπάρχουν τρόποι να μη χάσουμε τον έλεγχο και αντιθέτως να αυξήσουμε τη διάθεση και την αποτελεσματικότητα μας:
- Σωματική δραστηριότητα : Είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε μια σχετική κίνηση ώστε να αποφύγουμε τη βαρεμάρα και την απομόνωση.Μια βόλτα στη γειτονιά με έντονο περπάτημα ή jogging 30΄μια φορά την ημέρα είναι μια καλή λύση.
- Μαγείρεμα και ορισμός γευμάτων: Είναι η καλύτερη περίοδος για ενασχόληση με τη μαγειρική στο σπίτι, αφού οι εξωτερικές δραστηριότητες απαγορεύονται, είναι ευκαιρία να προσέξουμε την ποιότητα της διατροφής μας έχοντας πλήρη έλεγχο του τι τρώμε και πώς το μαγειρεύουμε. Στον έλεγχο αυτό, βοηθά και ο καθορισμός των γευμάτων που θα προσαρμοστεί στη ζωή στο σπίτι και στη νέα καθημερινότητα με στόχο τα 3 κύρια γεύματα με 2 ενδιάμεσα σνακ, με προσοχή στις ποσότητες και φυσικά με αρκετά υγρά (2 λίτρα νερό και τσάι χωρίς πρόσθετα γλυκαντικά).
- Προσοχή στις αγορές: Με σκοπό τη σωστή ρύθμιση της διατροφής στο σπίτι, είναι πολύ σημαντικό να αποφύγουμε τους άσκοπους πειρασμούς όπως σοκολάτες/πατατάκια/παγωτά/αναψυκτικά και άλλα τρόφιμα τέτοιου είδους με πολλές κενές θερμίδες όταν κάνουμε αγορές στο σουπερμάρκετ. Όσο αποφεύγουμε να τα διατηρούμε στο ντουλάπι, τόσο πιο εύκολο θα γίνεται να μη τα διατηρούμε και στη καθημερινότητα μας.
Κωνσταντίνος Πολυχρόνου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence