Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Lancet τονίζει τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής!
Βάσει της συγκεκριμένης μελέτης λοιπόν, που αφορούσε άτομα ηλικίας 25 ετών και άνω σε 195 χώρες, εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν στον κόσμο καθημερινά λόγω υιοθέτησης κακών διατροφικών συνηθειών. 1 στους 5 θανάτους καθημερινά θεωρείται αποτέλεσμα κακής ποιότητας της διατροφής. Οι κυριότερες αιτίες θανάτου που σχετίζονται με τη διατροφή, είναι κατά σειρά η καρδιαγγειακή νόσος (9,5.000.0000), ο καρκίνος (913.000) και ο διαβήτης (339.000). Συγκριτικά, ο καπνός σχετίστηκε με 8.000.000 θανάτους και η υπέρταση με 10,4.000.000. Διαφαίνεται λοιπόν ότι η κακή διατροφή «σκοτώνει» περισσότερους ανθρώπους από ότι το τσιγάρο!
Ποιοι είναι οι κυριότεροι διατροφικοί παράγοντες κινδύνου βάσει της μελέτης;
- Υψηλή πρόσληψη νατρίου (στην οποία αποδίδονται 11.000.000 θάνατοι παγκοσμίως)
- Χαμηλή πρόσληψη προϊόντων ολικής άλεσης (3.000.000 θάνατοι)
- Μειωμένη κατανάλωση φρούτων (2.000.000 θάνατοι)
Κατ’ επέκταση, η κατανάλωση περισσότερων υγιεινών τροφών όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί, καθώς και λιγότερων ανθυγιεινών, όπως τα κάθε είδους ποτά με ζάχαρη, το αλάτι, τα τρανς λιπαρά και το επεξεργασμένο κρέας, κρίνεται μείζονος σημασίας.
Τι έδειξε όμως η συγκεκριμένη μελέτη για την Ελλάδα;
Παρουσιάστηκε βελτίωση του ποσοστού των θανάτων που σχετίζονται με τη διατροφή αλλά σε παγκόσμια κλίμακα άλλες χώρες βελτιώθηκαν παραπάνω. Έτσι, η Ελλάδα το 1990 ήταν 16η διεθνώς με περίπου 248 «διατροφικούς» θανάτους ανά 100.000, ενώ το 2017 είχε πέσει στη 39η θέση με περίπου 167 θανάτους ανά 100.000.
Να θυμάστε λοιπόν: Είμαστε ό, τι τρώμε!
Φωτεινή Νίκα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Boutique
Βιβλιογραφία: Collaborators, G. B. D. Diet. “Health Effects of Dietary Risks in 195 Countries, 1990-2017: A Systematic Analysis for the Global Burden of Disease Study 2017.” Lancet, (2019).