Pancakes Βρώμης
Υλικά (περίπου 10 τηγανίτες)
- 2 κούπες βρώμη (μη αλεσμένη)
- 1 κούπα γάλα
- 1 αυγό
- 1 κ.γ. baking powder
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 βανίλια
- ¼ κ.γ. κανέλα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Αλέθουμε τη βρώμη στο μίξερ και προσθέτουμε τη βανίλια, το baking powder και την κανέλα. Χτυπάμε το αυγό και το αναμιγνύουμε με το γάλα. Ενώνουμε τα δύο μείγματα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Δεν ανακατεύουμε πολύ ώστε οι τηγανίτες να βγουν αφράτες!
Ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι για 2΄ περίπου την κάθε πλευρά. Γαρνίρουμε με φρούτα, ξηρούς καρπούς, ταχίνι ή φυστικοβούτυρο.
Μπάρες δημητριακών
Υλικά (για περίπου 15-20 μπάρες):
- 350 g βρώμη
- 250 g μέλι
- 200 g ταχίνι
- 210 g αμύγδαλα
- 70 g Cranberries
- 1 ½ κ.γ. κανέλα
- Πρέζα αλάτι
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.γ τζίντζερ σκόνη
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το μέλι και έπειτα ρίχνουμε και το ταχίνι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τη βρώμη. Τέλος ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά. Απλώνουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα. Το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και είναι έτοιμες!
Κέικ καρότου
Υλικά
- αλεύρι ολικής που φουσκώνει μόνο του
- αμύγδαλα κομμένα
- Σταφίδες
- καρύδια κομμένα
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ
- 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
- 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 3 μεγάλα αυγά
- 100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 3 κουτ. σούπας γάλα ή γιαούρτι
- καρότα στον τρίφτη ή στο μίξερ κομμένα
Για τα μυρωδικά, όλα τα κουταλάκια του γλυκού είναι κοφτά.
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω και κάτω. Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 20εκατ. Αν θέλετε στη βάση μπορείτε να βάλετε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος .Βάζετε όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι, ξηρούς καρπούς, μυρωδικά και μαγειρική σόδα) σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύετε. Κάντε μια “τρύπα” στη μέση. Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε τα αυγά και προσθέστε το λάδι, το γάλα και τέλος τα τριμμένα καρότα. Προσθέστε το μίγμα των αυγών στο μίγμα των στερεών υλικών ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια ζύμη πιο πηχτή από των pancakes αλλά πιο ρευστή από του κέικ. Ρίχνετε το μίγμα στο ταψί ψησίματος και το απλώνετε καλά να πάει παντού. Ψήνετε στη μεσαία θέση του φούρνου για 35 λεπτά. Βγάζετε από τον φούρνο όταν είναι έτοιμο, το αφήνετε να κρυώσει και ξεφορμάρετε.
Ρυζόγαλο με πλιγούρι
Υλικά (2 μερίδες)
- 2 ½ φλιτζάνια γάλα ημιάπαχο
- ½ φλιτζάνι πλιγούρι
- ½ κλωναράκι φρέσκιας βανίλιας
- 1-2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
- κανέλα
Εκτέλεση
Τοποθετούμε το 1 φλιτζάνι γάλα με το πλιγούρι σε χαμηλή φωτιά και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι μέχρι να απορροφηθεί το γάλα, ελέγχοντας και ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να μην κολλήσει το πλιγούρι. Όταν απορροφηθεί το πρώτο φλιτζάνι γάλα, προσθέτουμε και το δεύτερο μαζί με τη ζάχαρη και το ανοιγμένο κλωναράκι βανίλιας. Συνεχίζουμε, ανακατεύοντας όταν χρειάζεται και προσθέτουμε το τελευταίο ½ φλιτζάνι γάλα όταν έχει αρχίσει να πήζει το μείγμα. Αφήνουμε να βράσει για άλλα 2-3 λεπτά. Αδειάζουμε το μείγμα σε 2 μπολάκια, περιμένουμε να κρυώσει λίγο και πασπαλίζουμε με κανέλα.
*Οι συνταγές είναι από τις σελίδες Nutrischool, akispetretzikis, cookpad με μικρές παραλλαγές
Αποστολία Μπούμπα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence