Τα θαλασσινά αποτελούν μία από τις βασικές πηγές πρωτεΐνης στην περίοδο της νηστείας. Περιέχουν μέταλλα και ιχνοστοιχεία ενώ είναι φτωχά σε κορεσμένα λιπαρά. Πάμε να δούμε ορισμένες παραπάνω πληροφορίες γι’ αυτά.
- Τι ανήκει στην κατηγορία των θαλασσινών; Μαλάκια, οστρακοειδή, οστρακόδερμα π.χ., καλαμάρι, σουπιά, χταπόδι, γαρίδα, μύδια, στρείδια.
- Τι ισοδυναμεί με 1 μερίδα;
150g μαγειρεμένου θαλασσινού
- Χρήσιμες συμβουλές:
- Προτιμήστε θαλασσινά εποχής και της περιοχής σας, όπου είναι εφικτό
- Δώστε έμφαση στον τρόπο μαγειρέματος. Το τηγάνισμα καλό είναι να αποφεύγεται. Αντίθετα, είναι προτιμότερο το μαγείρεμα στην κατσαρόλα ή το ψήσιμο στον φούρνο.
- Μην ξεχνάτε τις παραδοσιακές ελληνικές συνταγές. Συνδυάστε τα θαλασσινά με λαχανικά, π.χ., σουπιές με σπανάκι. Θυμηθείτε τις παραδοσιακές συνταγές που μπορούν πολύ εύκολα να αποτελέσουν πρόταση γεύματος στη νηστεία, π.χ., χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό, μυδοπίλαφο κλπ.
Συνδυάστε τα θαλασσινά σας με μία πηγή υδατάνθρακα και σαλάτα και θα έχετε ένα πλήρες γεύμα!
Παρακάτω, θα βρείτε 5 προτάσεις γευμάτων που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε:
- Τορτίγια ολικής με ψητές γαρίδες, αβοκάντο και λαχανικά
- Χταπόδι ψητό με κινόα και σαλάτα με λαχανικά εποχής και ελαιόλαδο
- Καλαμαράκια φούρνου συνοδευτικά με καστανό ρύζι και σαλάτα με λαχανικά εποχής και ελαιόλαδο
- Γαριδομακαρονάδα: Γαρίδες ψητές ή βραστές, ζυμαρικά ολικής και κόκκινη σάλτσα. Συνοδεύστε τη μακαρονάδα με ψητά λαχανικά με ελαιόλαδο
- Μύδια κατσαρόλας με σπανάκι και ψωμί ολικής άλεσης
Τα θαλασσινά λοιπόν αποτελούν μία πολύ καλή επιλογή και την περίοδο της νηστείας. Με πολλούς και διαφορετικούς συνδυασμούς μπορούν να προκύψουν αρκετά ισορροπημένα και θρεπτικά γεύματα!
Φωτεινή Νίκα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence
Πηγή: Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για Ενήλικες, Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis