Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν έντονα την ανάγκη για γλυκό και κάποιοι από αυτούς το αποζητούν ως και καθημερινά. Για να δούμε κάποιους λόγους που μπορεί να συμβαίνει αυτό:
- Οι απλοί υδατάνθρακές όπως μακαρόνια, μπισκότα, λευκό ψωμί, αναψυκτικά κ.α. όσο εύκολα ανεβάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης τόσο εύκολα τα ρίχνουν δημιουργώντας έτσι το αίσθημα της υπογλυκαιμίας.
- Η έλλειψη ή κακή ποιότητα του ύπνου μπορεί να προκαλέσει πιο έντονη την ανάγκη μας για άμεση ενέργεια με αποτέλεσμα την επιθυμία για γλυκό.
- Η δύναμη της συνήθειας όπου μας κάνει να τρώμε γλυκό χωρίς να το επιθυμούμε πραγματικά.
- Πολλές γυναίκες έχουν έντονη επιθυμία για γλυκό πριν τον κύκλο τους.
- Η ψυχολογία είναι πολύ σημαντική διότι το στρες αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης με αποτέλεσμα την αύξηση της πείνας ιδιαίτερα για τροφές πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη που βοηθούν στη βελτίωση της ψυχολογίας.
- Όταν τρώμε γρήγορα και βιαστικά το φαγητό μας δεν κατανοούμε έγκαιρα το αίσθημα του κορεσμού σε αντίθεση με περιπτώσεις που τρώμε αργά και μασάμε καλά την κάθε μας μπουκιά με αποτέλεσμα να αυξάνεται η επιθυμία μας για κάποιο γλυκό.
TIPS για τη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης:
- Επιλογή προϊόντων και δημητριακών ολικής άλεσης που βοηθούν στο αίσθημα του κορεσμού.
- Αποφυγή ανθυγιεινών επιλογών τροφίμων στο σπίτι όπως τα γλυκά.
- Κατανάλωση πλήρους μεσημεριανού γεύματος ( π.χ. κρέας-πατάτα-σαλάτα).
- Σταδιακή μείωση της κατανάλωσης γλυκών.
- Σταδιακή μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης από τον καφέ ή αντικατάσταση της με γλυκαντικές ουσίες.
- Αντικατάσταση της ανάγκης κατανάλωσης γλυκού ιδιαίτερα μετά το φαγητό με 1 κ.γ. μέλι ή ένα άγλυκο ζελέ.
- Κατανάλωση σπιτικών γλυκών κατά προτίμηση με βάση τα φρούτα.
- Εκπαίδευση στην ανάγνωση των διατροφικών ετικετών με σκοπό την μείωση της ημερήσιας κατανάλωσης ζάχαρης.
Σταματία Διακάκη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence