Πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε τι τρώμε, πότε το τρώμε και για ποιο λόγο! Ένα πολύτιμο εργαλείο σε αυτή τη προσπάθεια είναι το ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων. Μία μέθοδος αυτό-παρακολούθησης που χρησιμοποιείται ευρέως από διαιτολόγους. Στην ουσία, το εργαλείο αυτό είναι ένας πίνακας, στον οποίο το άτομο σημειώνει συνήθως για διάστημα μίας εβδομάδας:
- το είδος των τροφίμων όπως και τα συνοδευτικά
- την ποσότητα των τροφίμων
- την ακριβή ώρα και τη συχνότητα
- την ποσότητα των υγρών(νερό, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά)
- αν υπήρξε φυσική δραστηριότητα
- προβλήματα δυσκοιλιότητας
Ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων βοηθάει στο να κατανοήσετε καλύτερα αν καταναλώνετε τη συνιστώμενη ποσότητα τροφής για να πετύχετε το στόχος σας (διατήρηση, αύξηση ή απώλεια βάρους), εάν τσιμπολογάτε στο ενδιάμεσο, αν τρώτε φρούτα και λαχανικά, αν έχετε τακτικά γεύματα και αν ενυδατώνεστε επαρκώς. Επίσης, ένας ειδικός θα μπορούσε να εξετάσει αν η πρόσληψη τροφής συνδυάζεται με το αίσθημα της πείνας ή εξαρτάται από αρνητικά συναισθήματα ως ανταμοιβή ώστε να μπορέσει να δώσει τις κατάλληλες συμβουλές.
Το ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων λειτουργεί ως καθρέφτης, επιστρέφοντας σας χρήσιμα μηνύματα για τις πρακτικές σας και επιτρέποντάς σας να συγκρίνετε τη διατροφή σας με τις συμβουλές που έχετε λάβει και να βρείτε τα σημεία που μπορείτε να βελτιώσετε. Είναι η αυτό-αξιολόγηση σας όσον αφορά τη διατροφική σας συμπεριφορά. Θα καταλάβετε ποια συναισθήματα ή καταστάσεις σας ωθούν στο φαγητό, τι σας βοηθάει και τι όχι στη τήρηση του προγράμματός σας και θα κάνετε πλέον συνειδητά τις απαραίτητες αλλαγές στο τρόπο ζωής σας!
Άννα Kαλύβα
Υπεύθυνη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence