Τα ζυμαρικά από όσπρια και γενικότερα από διαφορετικά άλευρα είναι μια νέα τάση που σιγά σιγά κάνει την είσοδο της στα καταστήματα και στα σπίτια όλο και περισσότερων καταναλωτών.
Μπορεί αρχικά οι νέες αυτές ιδέες να δημιουργήθηκαν πιο πολύ για να ταιριάζουν στις διατροφικές επιλογές και ανάγκες συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού, όπως οι vegan ή όσοι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, όμως οι θρεπτικές τους ιδιότητες και η διατροφική τους αξία τις καθιστά μια καλή και υγιεινή διατροφική επιλογή κατάλληλη για όλους.
Ας δούμε μερικά από τα οφέλη τους:
- Πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες: Η αυξημένη περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη σε αναλογία με τους λιγότερους υδατάνθρακες τα καθιστούν μια ιδανική επιλογή για όσους προσέχουν το βάρος τους, μιας και κρατούν το αίσθημα του κορεσμού για περισσότερη ώρα.
- Χωρίς γλουτένη: Ιδανική επιλογή για όσους υποφέρουν από κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη. Μπορούν επιτέλους να απολαύσουν άφοβα μια μακαρονάδα. Επίσης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες αποτελούν σύμμαχο κατά της δυσκοιλιότητας.
- Καλή πηγή σιδήρου, καλών λιπαρών και βιταμινών: Τα ζυμαρικά από όσπρια έχουν διάφορες κατηγορίες, υπάρχουν ζυμαρικά από κόκκινη φακή, από αρακά και από ρεβίθι. Αυτά από φακές, περιέχουν αρκετό σίδηρο, καταπολεμώντας την αναιμία, από ρεβίθια είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα για τον έλεγχο της LDL χοληστερόλης, ενώ αυτά από αρακά είναι πλούσια σε φώσφορο και βιταμίνες.
- Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη: Ως συνέπεια της χαμηλής περιεκτικότητας τους σε υδατάνθρακες, περίπου στο μισό της περιεκτικότητας των «καθημερινών» ζυμαρικών, φροντίζουν να μην ανεβάζουν τη γλυκόζη του αίματος απότομα, γεγονός που τα καθιστά ιδανική επιλογή για όσους βρίσκονται σε διατροφή με στόχο την απώλεια βάρους.
Συμπερασματικά, τα ζυμαρικά από εναλλακτικά άλευρα όπως αυτά των οσπρίων είναι μια καλή ιδέα και επιλογή, όχι μόνο λόγω της διαφορετικής γεύσης τους αλλά κυρίως λόγω της θρεπτικότητας τους.
Αποτελούν ιδανική επιλογή για κυρίως γεύμα συνοδευόμενο με τις κλασσικές επιλογές σερβιρίσματος μακαρονιών όπως σάλτσα τομάτας, κοτόπουλο ή τυρί. Σίγουρα, η τιμή τους είναι κάπως πιο αυξημένη από τα κλασσικά ζυμαρικά, αλλά το ίδιο και η διατροφική τους αξία.
Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι ακόμα μια επιλογή στη κουζίνα μας και είναι μια που αξίζει τη δοκιμή.
Κωνσταντίνος Πολυχρόνου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE–Fitness Excellence