Όλες οι γυναίκες γνωρίζουν ότι η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσιολογικό και αναμενόμενο στάδιο στη ζωή τους περίπου γύρω στην ηλικία των 52 ετών και συμπίπτει συχνά με την ηλικία εμμηνόπαυσης της μητέρας τους. Κατά την περίοδο αυτή, ένα πολύ συχνό φαινόμενο είναι η αύξηση του σωματικού βάρους. Συνήθως τα αίτια αυτής της ανεπιθύμητης αύξησης είναι ο τρόπος ζωής (μειωμένη σωματική δραστηριότητα), η αλλαγή του μεταβολισμού, η γενετική προδιάθεση, η ηλικία και η απουσία επαρκούς συγκέντρωσης οιστρογόνων. Ο ρόλος της γυναίκας κρίνεται πολύ σημαντικός αφού σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι στο χέρι της να καταπολεμήσει και να επιβραδύνει αυτή την αύξηση βάρους.
Γενικά οι διατροφικές ανάγκες των γυναικών αυτών δε διαφέρουν σημαντικά από τις υπόλοιπες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, ωστόσο καλό θα ήταν να υπάρξει μία μείωση των θερμίδων μέσω της κατανάλωσης μικρότερων μερίδων φαγητού. Επιπλέον, εξίσου σημαντική είναι και η ταυτόχρονη αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, η οποία συμβάλει τόσο στην ρύθμιση του βάρους όσο και στη διάθεση και τη διατήρηση της υγείας των οστών. Για να επιτευχθεί αυτό, προτείνεται η γυναίκα να εντάξει στο καθημερινό διαιτολόγιο της μια ποικιλία τροφίμων (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ψάρι, λευκό κρέας, άπαχο κρέας, ξηρούς καρπούς). Σκοπός αυτού, είναι να πετύχει μια ισορροπημένη διατροφή η οποία θα παρέχει στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα μάκροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, λίπος ,υδατάνθρακες), μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται.
Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι ο ιδανικότερος τρόπος για να διατηρηθεί ένα υγιές βάρος κατά την εμμηνόπαυση είναι ο συνδυασμός σωματικής δραστηριότητας (αερόβιας και αναερόβιας) τις περισσότερες μέρες την εβδομάδα για τουλάχιστον 30 λεπτά την φορά και μια ισορροποιήμενη διατροφή με ποικιλία τροφίμων σε μικρότερες ποσότητες. Έτσι πετυχαίνετε το αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας, ο οργανισμός «καίει» περισσότερες θερμίδες απ’ ότι προσλαμβάνει και αποφεύγεται η περιττή αύξηση βάρους.
Αρετή Ζαντή
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Boutique Κύπρου
Βιβλιογραφία:
Εθνικός Διατροφικός Οδηγός
Οδηγός Εμμηνόπαυσης για τους Επαγγελματίες Υγείας