Τι είναι εγκυμοσύνη;
Εγκυμοσύνη ή αλλιώς κύηση ονομάζεται η φυσιολογική διαδικασία κατά την οποία μέσα στο σώμα της γυναίκας δημιουργείται και αναπτύσσεται μια καινούργια ζωή. Διαρκεί 40 εβδομάδες δηλαδή 10 μήνες ή 280 ημέρες. Η αρχή της εγκυμοσύνης ξεκινάει από την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου και κατά το διάστημα αυτό γίνονται κάποιες σωματικές, συναισθηματικές αλλαγές στο σώμα της εγκύου, προκειμένου να αρχίζει να προετοιμάζεται ο οργανισμός, της μέλλουσας μητέρας για την φιλοξενία, τον μεταβολισμό, την ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και τον προ ιδεασμό της μητέρας για τον τοκετό και τον θηλασμό.
Ανατομικές αλλαγές:
Αλλαγές υπάρχουν σε πολλά όργανα της γυναίκας όπως στους μαστούς που από την αρχή της διαδικασίας παρατηρείται οίδημα στην περιφέρεια, έντονος πόνος και ραγδαία ανάπτυξη που προκαλεί ραβδώσεις.
Επίσης σημαντική αλλαγή υπάρχει και στην μήτρα. Το όργανο που φιλοξενεί το έμβρυο και το βοηθάει να αναπτυχθεί, καθώς και να βγει από την κοιλία της μητέρας του. Στο τέλος του κάθε τοκετού ζυγίζει η μήτρα 1 kg ενώ πριν από την εγκυμοσύνη ζύγιζε μόλις 65 gr.
Η εγκυμονούσα νιώθει επίσης δυσφορίες σε πολλά συστήματα της όπως: 1) Αναπνευστικό σύστημα, 2) Ουροποιητικό σύστημα 3) Καρδιαγγειακό σύστημα, 4) Γαστρεντερικό σύστημα, 5) Αιμοποιητικό σύστημα, 6) Μεταβολικό – Σωματικό σύστημα και τέλος 7) Ορμονικές αλλαγές.
Παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του εμβρύου:
Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κακής ανάπτυξης του μωρού είναι η διατροφή της εγκυμονούσας. Είτε αυτά θεωρούνται παρασκευάσματα φτωχής δίαιτας σε ποσότητα και ποιότητα είτε λόγω κακών διατροφικών συνηθειών, δημιουργώντας εγκεφαλικά και καρδιαγγειακά προβλήματα στο έμβρυο.
Δεύτερος παράγοντας είναι οι «κακές συνήθειες» δηλαδή το κάπνισμα και το αλκοόλ. Η χρήση αυτών των δύο απαγορεύεται αυστηρός κατά την κύηση! Διότι, μειώνεται η παροχή αίματος στο μωρό και έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί νοηματικά προβλήματα, τερατογενέσεις, σύνδρομο βρεφικού αλκοολισμού μέχρι και θάνατο.
Τρίτος παράγοντας αποτελεί η καφεΐνη. Δημιουργώντας ηπατικά προβλήματα στο έμβρυο και τερατογένεση.
Τέλος, ο τέταρτος και ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η παχυσαρκία. Καθώς μπορεί να γεννηθεί παχύσαρκο ή υπέρβαρο μωρό, η γυναίκα να έχει κινητικά προβλήματα, επιπλοκές στον τοκετό και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εμφανίσει διαβήτη και υπέρταση.
Αύξηση κιλών και εγκυμοσύνη:
Η μέλλουσα μητέρα είτε πριν την εγκυμοσύνη ήταν λιποβαρής, είτε ήταν υπέρβαρη, είτε παχύσαρκη είτε φυσιολογική τους πρώτους 3 μήνες της κύησης δεν πρέπει να πάρει κιλά!
- Μία λιποβαρής γυναίκα από τον τέταρτο μήνα μέχρι το τέλος πρέπει να πάρει από 12- 18 kg.
- Μία φυσιολογική γυναίκα από τον τέταρτο μήνα μέχρι το τέλος πρέπει να πάρει από 11,5-16 kg.
- Μία υπέρβαρη γυναίκα από τον τέταρτο μήνα μέχρι το τέλος πρέπει να πάρει από 7- 11,5 kg.
- Μία παχύσαρκη γυναίκα από τον τέταρτο μήνα μέχρι το τέλος πρέπει να πάρει έως 7 kg.
Η εγκυμονούσα χρειάζεται να καταναλώνει 5-6 γεύματα ημερησίως ( 3 κύρια και 2 ή 3 σνακ). Τα γεύματα της πρέπει να είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, ασβέστιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C και να έχει μεγάλη πρόσληψη σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.
Τέλος, η φυσική δραστηριότητα της εγκυμονούσας δεν θα πρέπει να λείπει όλους αυτούς τους μήνες και όσο προχωράνε πρέπει να γίνεται 3 φορές την εβδομάδα. Προσοχή! Η κατανάλωση νερού πριν, μετά και κατά την διάρκεια της άσκησης είναι μεγάλης σημασίας.
Δήμητρα Μεσσηνέζη
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence
Βιβλιογραφία: http://www.mitera.gr/default.asp?langID=1&pageID=125&siteID=1&entryID=11.