Η δραματική αύξηση των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών εγείρει ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο. Και εάν σκεφτεί κανείς ότι το υπερβάλλον σωματικό βάρος σε μικρή ηλικία, μπορεί να συσχετίζεται με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού που να παραμείνουν και όταν ενηλικιωθεί, γίνεται αντιληπτή η ανάγκη της διατροφικής εκπαίδευσης από νωρίς.
Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι το θέμα του σωματικού βάρους είναι πολύ παραγοντικό. Πολλές είναι λοιπόν οι συνιστώσες που πρέπει να αξιολογηθούν σε κάθε περίπτωση. Φαίνεται όμως ότι ο ρόλος της μητέρας είναι κομβικός. Στα πλαίσια διαφόρων μελετών που έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί, έχουν προταθεί διάφορες πρακτικές σίτισης (κυρίως από την πλευρά της μητέρας) που φαίνεται να συσχετίζονται με το σωματικό βάρος των παιδιών.
Ποιες είναι όμως αυτές οι πρακτικές;
- Παρακολούθηση πρόσληψης τροφής
- Διατροφικοί περιορισμοί
- Πίεση για κατανάλωση φαγητού
- Συναισθηματική σίτιση (κυρίως αφορά παιδιά μικρής ηλικίας)
Η μητέρα λοιπόν σαφέστατα συμβάλλει τόσο στη διαμόρφωση του βάρους όσο και της διατροφικής συμπεριφοράς του παιδιού από πολύ μικρή ηλικία. Πιο συγκεκριμένα, η συναισθηματική σίτιση, ο περιορισμός αλλά και η πίεση για κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού φαίνεται να συνδέονται τόσο με αύξηση βάρους όσο και με υιοθέτηση ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών. Από την άλλη, η ελεγχόμενη πρόσληψη τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες από την μητέρα, φαίνεται να οδηγεί σε καλές διατροφικές συνήθειες του παιδιού μακροπρόθεσμα.
Είναι γεγονός λοιπόν ότι η ενσωμάτωση οικογενειών (και ιδίως της μητέρας) σε παρεμβάσεις πρόληψης της παχυσαρκίας θα μπορούσε να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη μείωση του επιπολασμού της στο μέλλον.
Και να θυμάστε: η διατροφική εκπαίδευση καλό είναι να ξεκινάει νωρίς!
Φωτεινή Νίκα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Alterlife Boutique
Βιβλιογραφία: Rodgers, R. F., S. J. Paxton, R. Massey, K. J. Campbell, E. H. Wertheim, H. Skouteris and K. Gibbons. “Maternal Feeding Practices Predict Weight Gain and Obesogenic Eating Behaviors in Young Children: A Prospective Study.” Int J Behav Nutr Phys Act 10, (2013): 24.