Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο ενδιαφέρον κερδίζουν τα βούτυρα ξηρών καρπών και είναι κάτι που αρκετός κόσμος έχει εντάξει στη διατροφή του. Ενώ λοιπόν παλιότερα το φυστικοβούτυρο και το ταχίνι αποτελούσαν την εναλλακτική του κλασικού βουτύρου, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες εναλλακτικές προκύπτουν. Στα καταστήματα πλέον μπορείτε να βρείτε αμυγδαλοβούτυρο, βούτυρο από κάσιους και καρύδια αλλά και αρκετές ακόμα επιλογές.
Ποια είναι τα οφέλη από την κατανάλωσή τους;
Η κατανάλωση ξηρών καρπών γενικότερα φαίνεται να συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, διαβήτη κ.ά. Τα αλείμματα ξηρών καρπών συγκεκριμένα εμπεριέχουν σημαντικές ποσότητες φυτοχημικών που πιθανόν συμβάλουν στην πρόληψη εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου στα πλαίσια πάντα ένταξής τους σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.
Πώς προκύπτουν;
Με ψήσιμο και άλεσμα των ξηρών καρπών που επιλέγονται κάθε φορά. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας είναι σημαντικό να διατηρηθούν τα θρεπτικά συστατικά των ξηρών καρπών προκειμένου να περάσουν και στο εκάστοτε βούτυρο. Η θερμοκρασία ψησίματος αλλά και οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του αλέσματος και της αποθήκευσης είναι βασικοί παράγοντες για να προκύψει ένα ποιοτικό βούτυρο.
Τι είναι σημαντικό να προσέχουμε πριν επιλέξουμε κάποιο βούτυρο;
Να μην εμπεριέχει ζάχαρη ή και πρόσθετα έλαια. Άρα πάντα να διαβάζετε τη διατροφική ετικέτα!
Tα βούτυρα ξηρών καρπών μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε στο πρωινό και στα σνακ είτε για νόστιμες και διαφορετικές σάλτσες. Αξίζει λοιπόν να τα δοκιμάσετε!
Φωτεινή Νίκα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE FITNESS EXCELLENCE
Βιβλιογραφία: Gorrepati, K., S. Balasubramanian and P. Chandra. «Plant Based Butters.» J Food Sci Technol 52, no. 7 (2015): 3965-76.