Ας παραδεχθούμε όλοι ότι μία ινσταγκραμική φωτογραφία πιάτου έχει πολλά περισσότερα «likes» όταν είναι γεμάτη χρώματα. Πόσο πιο λαχταριστό φαίνεται ένα πιάτο όταν κυριαρχούνε μέσα σε αυτό έντονα και ζωηρά χρώματα. Τι γίνεται όμως από άποψη διατροφής; Η αλήθεια είναι ότι, μία διατροφή πλούσια σε τρόφιμα με ποικιλία χρωμάτων, φαίνεται να έχει θετική επίδραση στη διατήρηση της υγείας. Δύο ομάδες τροφίμων, που εκτός του ότι έτσι κι αλλιώς συνεισφέρουν στη διατήρηση της υγείας, έχουν τεράστια ποικιλία σε χρώματα είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.
Τα φρούτα και τα λαχανικά, ανάλογα με το χρώμα που έχουν, είναι πλούσια σε διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Ως εκ τούτου, η κατανάλωσή τους έχει διαφορετική επίδραση στην υγεία μας. Πάμε λοιπόν να κατηγοριοποιήσουμε τα φρούτα και τα λαχανικά που συναντάμε φρέσκα αυτή την εποχή σε ομάδες ανάλογα με τα χρώματά τους και να μάθουμε τι προσφέρει το κάθε ένα από αυτά.
ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ | |
Χρώμα: Κόκκινο | |
Κόκκινα μήλα, παντζάρια, ρόδι, ροζ γκρέιπφρουτ | Περιέχουν λυκοπένιο ή ανθοκυανίνες. Μείωση κινδύνου πολλών τύπων καρκίνου Προστασία κυττάρων από βλάβες Διατήρηση καλής λειτουργίας της καρδίας |
Χρώμα: Πορτοκαλί / Κίτρινο | |
Κολοκύθα, κυδώνια, λωτοί, καρότο, λεμόνι, πορτοκάλι, μανταρίνι, γκρέιπφρουτ, κίτρινα μήλα | Περιέχουν καροτενοειδή τα οποία μετατρέπονται σε βιταμίνη Α. Διατήρηση υγιών βλεννογόνων και ματιών Μείωση κινδύνου διαφόρων καρκίνων, καρδιακών παθήσεων Βελτίωση λειτουργίας ανοσοποιητικού συστήματος. Τα εσπεριδοειδή δεν περιέχουν βιταμίνη Α αλλά C και φυλλικό οξύ. Μείωση κινδύνου γενετικών ανωμαλιών |
Χρώμα: Πράσινο | |
Μπρόκολο, πράσο, σπανάκι, πράσινο μήλο, λαχανιάκια Βρυξελλών, μαρούλι, σέσκουλο, αχλάδι, μαϊντανός, σέλινο, αβοκάντο, λάχανο | Περιέχουν χλωροφύλλη και κάποια λουτεΐνη. Διατήρηση υγείας ματιών Προστασία από διάφορους τύπους καρκίνου Μείωση κινδύνου γενετικών ανωμαλιών |
Χρώμα: Μπλε / Λιλά / Πορφυρό | |
Σταφίδες | Περιέχουν ανθοκυανίνες. Προστασία κυττάρων από βλάβες Μείωση κινδύνου διάφορων τύπων καρκίνου, εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακών παθήσεων |
Χρώμα: Άσπρο | |
Κουνουπίδι, πατάτα | Περιέχουν ανθοξανθίνη. Μείωση χοληστερόλης Μείωση αρτηριακής πίεσης Μείωση κινδύνου καρκίνου του στομάχου και καρδιακών παθήσεων Η πατάτα είναι και καλή πηγή καλίου. |
Άντρια Εγγλέζου
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence