- Διακοπή καπνίσματος: Πολλοί καπνιστές αποφασίζουν να σταματήσουν τη βλαβερή αυτή συνήθεια. Κάνοντας ένα μεγάλο δώρο στον εαυτό τους όμως παίρνουν σταδιακά κιλά χωρίς να το αντιλαμβάνονται. Αυτό συμβαίνει, είτε γιατί νιώθουν πολύ πιο έντονη την αίσθηση της πείνας, είτε γιατί θέλουν με κάτι άλλο πλέον να απασχολούν τα χέρια και το στόμα τους και, προκειμένου να αποφύγουν το κάπνισμα, βρίσκουν διέξοδο στο φαγητό.
- Εμμηνόπαυση: Οι γυναίκες κατά την παύση της έμμηνου ρύσεως παίρνουν αρκετό βάρος και λίπος, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς και λιγότερο στους μηρούς και τους γοφούς. Αυτό συμβαίνει λόγω της μείωσης των οιστρογόνων. Επιπλέον όσο μεγαλώνουμε αυξάνεται το λίπος και μειώνεται η μυϊκή μάζα, έτσι ο μεταβολισμός δυσκολεύεται να κάψει θερμίδες. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται κατακράτηση υγρών και δημιουργείται το γνωστό «σωσίβιο» της κοιλιάς.
- Αντισυλληπτικά: Η πρόσληψη τέτοιων χαπιών, μπορεί να δημιουργήσει κατακράτηση υγρών, με πιθανά φουσκώματα και πρηξίματα σε όλο το σώμα. Η αύξηση των κιλών μπορεί να γίνει σταδιακά, ωστόσο με τις κατάλληλες οδηγίες του γιατρού σας μπορείτε να το αντιμετωπίσετε.
- Υποθυρεοειδισμός: Ο θυρεοειδής, όταν δεν παράγει αρκετή ορμόνη, μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, σε συνδυασμό και με άλλα συμπτώματα, όπως είναι η κούραση, τα νεύρα, η αδυναμία. Η έλλειψη της ορμόνης αυτής δυσκολεύει το έργο του μεταβολισμού, συνεπώς το βάρος αυξάνεται πολύ πιο γρήγορα. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η λήψη φαρμάκων υπό τις συμβουλές και την επίβλεψη του γιατρού.
- Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Το ορμονικό αυτό πρόβλημα απασχολεί πολλές γυναίκες, κυρίως κατά την αναπαραγωγική περίοδο. Το σύνδρομο αυτό συσχετίζεται με τη δημιουργία και την ανάπτυξη κυστών στις ωοθήκες, επηρεάζοντας τις ορμόνες και κατά συνέπεια τον κύκλο των γυναικών που πάσχουν από αυτό. Αποτέλεσμα είναι, όχι μόνο η αύξηση βάρους κυρίως στη σπλαχνική περιοχή, αλλά και η αυξημένη τριχοφυΐα στο σώμα ή η ακμή.
- Γενικά φάρμακα: Πολλά από τα χάπια που συνταγογραφούνται έχουν άμεση σχέση με την αύξηση του βάρους. Τέτοια είναι κυρίως αυτά για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη. Για την αντιμετώπισή τους, θα ήταν καλό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας!
- Αντικαταθλιπτικά χάπια: Μερικά από αυτά τα χάπια οδηγούν στην αύξηση του βάρους, προκαλώντας κατακράτηση υγρών και όχι μόνο! Η λήψη, επίσης, του φαρμάκου έχει ως στόχο να αποκαταστήσει την ψυχολογία του ασθενή, γεγονός που θα επιφέρει την αύξηση της όρεξης.
- Άγχος: Πολλοί άνθρωποι στην καθημερινότητά τους βρίσκουν το φαγητό ως καταφύγιο για το άγχος που νιώθουν δημιουργώντας έτσι μια στιγμή χαλάρωσης από κάθε πρόβλημα. Η διαδικασία αυτή συνδέεται με την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες που αυξάνει την όρεξη.
- Έλλειψη ύπνου : Ο ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο στα επίπεδα των ορμονών σας. Αν δεν ξεκουράζεστε αρκετά, αυτά αυξάνονται, δημιουργώντας επιπλέον αίσθηση πείνας και κατά συνέπεια βάρους. Επίσης, όταν μένετε πολλές ώρες ξύπνιοι το βράδυ, τσιμπολογάτε περισσότερο από όσο χρειάζεται ο οργανισμός, με αποτέλεσμα οι θερμίδες αυτές να μην μπορούν να μεταβολιστούν και να αποθηκεύονται στον οργανισμό.
Δήμητρα Μεσσηνέζη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence