«Μα γιατί δε χάνω βάρος; Πλέον προσέχω τι τρώω και ξεκίνησα να γυμνάζομαι, αλλά το βάρος μου παραμένει σταθερό. Γιατί;» Είναι μια ερώτηση που δυστυχώς ακούω αρκετά συχνά.
Τι μπορεί όμως να πηγαίνει στραβά; Παρακάτω θα αναλύσουμε κάποιες περιπτώσεις που μπορεί εσύ να κάνεις λάθος και να μην το έχεις συνειδητοποιήσει ακόμα.
- Ξεκίνησα γυμναστήριο και πάχυνα!
Πολύ συχνό φαινόμενο, αλλά σχεδόν ποτέ δε φταίει το γυμναστήριο!
Ξεκινώντας προπονήσεις αυτόματα σκέφτεσαι ‘ας φάω κάτι παραπάνω, θα το κάψω στην προπόνηση!’ Και το κάνεις χωρίς τύψεις! Ξεχνάς όμως, ότι με την άσκηση επιδιώκουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας και να αλλάξουμε το σώμα μας. Για αυτό αν θέλεις να δεις αποτελέσματα, θα πρέπει παράλληλα με το γυμναστήριο να υιοθετήσεις και ένα υγιεινό πλάνο διατροφής.
Ωστόσο, δε αποκλείεται αρχίζοντας προπόνηση να αυξηθεί η μυϊκή σου μάζα και η ζυγαριά σου να συνεχίζει να παραμένει σταθερή. Αυτό μπορείς να το διαλευκάνεις κάνοντας ανάλυση σύσταση σώματος.
- Τρώω μόνο σαλάτες, γιατί δεν αδυνατίζω;
Είναι γνωστό, ότι για να έχουμε απώλεια βάρους , πρέπει η ενέργεια που καταναλώνουμε (καύσεις) να είναι μεγαλύτερη από αυτή που λαμβάνουμε μέσω της τροφής (αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο).
Αν επιλέξεις να φας μια σαλάτα με κοτόπουλο, φρούτα, όσπρια, αβοκάντο, κινόα, παξιμάδια, ξηρούς καρπούς και κάποια sauce, σίγουρα η συγκεκριμένη σαλάτα αυτομάτως θα μεταμορφωθεί σε μια θερμιδική βόμβα. Θυμήσου, όσο πιο απλή και λιτή η σαλάτα σου τόσο πιο φτωχή θα είναι και σε θερμίδες.
- Έχω κόψει το φαγητό απ’ έξω και μαγειρεύω, αλλά δε βλέπω διαφορά.
Πέρα από την ποιότητα των τροφών, σημαντικό ρόλο παίζει και η ποσότητα. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, για να χάσουμε βάρος πρέπει να πετύχουμε αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο. Οπότε, μετρίασε τις ποσότητες και γέμισε το πιάτο σου με περισσότερη σαλάτα. Επίσης, κάνε οικονομία στο ελαιόλαδο και το αλάτι!
- Τηρώ κατά γράμμα τη διατροφή που μου έχει δώσει ο/η διαιτολόγος μου, αλλά δε χάνω γραμμάριο.
Είσαι σίγουρος/η ότι όντως την τηρείς; Το λάθος που κάνετε πολλοί είναι να αμελείτε τα ενδιάμεσα γεύματα. Το να μένεις νηστικός/η δεν είναι λύση και δε βοηθάει το μεταβολισμό σου. Καταναλώνοντας 4-5 γεύματα την ημέρα, ανά 2,5-4 ώρες απόκλιση το ένα από το άλλο, ενεργοποιείς το μεταβολισμό σου και τον αναγκάζεις να κάνει περισσότερες καύσεις (με τη διαδικασία της πέψης).
Αν είσαι σίγουρος όμως ότι τα κάνεις όλα κατά γράμμα, καλό είναι να κάνεις εξετάσεις αίματος και να ελέγξεις τις ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα σου.
Δε χρειάζεται κάτι μαγικό για να πετύχεις το στόχο σου. Οργάνωση, υπομονή και επιμονή! Μια τυπική εβδομαδιαία καταγραφή των τροφών που καταναλώνεις πιστεύω θα βοηθήσει εσένα και το/τη διατροφολόγο σου να εντοπίσετε τα τυχόν λάθη στη καθημερινότητά σου και να βρείτε τη λύση.
Μαίρη Πρασσά
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence