Το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο που τα τελευταία χρόνια αποτελεί αντικείμενο όλο και περισσότερων μελετών καθώς η τακτική κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με οφέλη στο πεπτικό και το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και την υγεία γενικότερα.
Τα ακτινίδια είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνη C, περιέχουν φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ καθώς και μια μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών τα οποία παρέχουν λειτουργικά και μεταβολικά οφέλη.
Βάσει τελευταίων μελετών, το ακτινίδιο προάγει την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Διάφοροι μηχανισμοί έχουν προταθεί κατά καιρούς προκειμένου να ερμηνεύσουν αυτή την ευεργετική του δράση. Πιθανόν, η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και φυτοχημικά [συστατικά που υπάρχουν στα φυτά και είναι γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση (π.χ. λυκοπένιο στις ντομάτες)] και η παρουσία ενός ενζύμου σε αυτό που είναι γνωστό ως ακτινιδίνη (ένζυμο που έχει την ικανότητα να διασπά πρωτεΐνες διευκολύνοντας έτσι τις γαστρικές κενώσεις) συντελούν στην βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου.
Λίγα λόγια για την ιστορία του…
Το ακτινίδιο ευδοκιμεί στη νοτιοδυτική Κίνα. Η διάδοσή του και στον υπόλοιπο κόσμο ξεκίνησε τον 19ο αιώνα μέσω της δράσης ιεραποστόλων που συνέβαλαν στο να το γνωρίσουν και άλλοι λαοί. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα δε θεωρούνταν βρώσιμο φρούτο ενώ από το 1922 και μετά ξεκινά σταδιακά η κατανάλωσή του.
Ενώ η εποχή που ευδοκιμεί η καλλιέργειά του είναι το φθινόπωρο, μπορεί να αποθηκευτεί καθόλη τη διάρκεια του χρόνου μετά τη συγκομιδή του. Απότοκα, λοιπόν, είναι διαθέσιμο προς κατανάλωση όλο το χρόνο γεγονός που μπορούν να εκμεταλλευτούν όλοι όσοι θέλουν να επωφεληθούν των ευεργετικών δράσεων του.
Θρεπτικά συστατικά…
Μεταξύ άλλων το ακτινίδιο είναι πλούσιο στις βιταμίνες C και Ε καθώς και σε φυλλικό οξύ και κάλιο.
Βιταμίνη C: Η περιεκτικότητα του ακτινιδίου σε βιταμίνη C είναι ίσως η σημαντικότερη συμβολή του από πλευράς θρεπτικής αξίας. Η συγκεκριμένη βιταμίνη έχει μεταξύ άλλων συσχετιστεί με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος (ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια και μετά από έντονη σωματική άσκηση), την προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες και την αύξηση της απορρόφησης σιδήρου.
Βιταμίνη Ε: Το ακτινίδιο έχει σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε σε σύγκριση με άλλα φρούτα. Όπως και η βιταμίνη C έτσι και η βιταμίνη Ε συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.
Φυλλικό οξύ: Το ακτινίδιο αποτελεί μία καλή πηγή φυλλικού το οποίο συνδέεται με τη φυσιολογική σύνθεση αμινοξέων του οργανισμού μας καθώς και με τη μείωση της κόπωσης.
Κάλιο: Το κάλιο είναι ένα ακόμη θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται στο ακτινίδιο και έχει συνδεθεί με τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης καθώς και τη φυσιολογική μυϊκή λειτουργία.
Αξίζει, λοιπόν, να εντάξετε το ακτινίδιο στη διατροφή σας! Τα οφέλη του είναι πολλά!!!
Φωτεινή Νίκα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Alterlife Boutique
Βιβλιογραφία:
Richardson, D. P., J. Ansell and L. N. Drummond. «The Nutritional and Health Attributes of Kiwifruit: A Review.» Eur J Nutr, (2018).