Τα τελευταία χρόνια το αβοκάντο έχει κάνει δυναμικά την εμφάνισή του. Όλο και περισσότεροι το ενσωματώνουν στα γεύματά τους με διάφορες μορφές. Πάμε να δούμε λοιπόν αναλυτικά τη διατροφική του αξία [ανά 68g (1/2 αβοκάντο)] στον πίνακα που ακολουθεί:
Διαιτητικές Ίνες | 4,6g
|
Συνολικά σάκχαρα | 0,2g
|
Κάλιο | 345mg
|
Νάτριο
|
5,5 mg
|
Μαγνήσιο
|
19,5 mg |
Βιταμίνη Α | 43 μg
|
Βιταμίνη C | 6 mg
|
Βιταμίνη Ε | 1,3 mg
|
Βιταμίνη Κ | 14 μg
|
Φυλλικό οξύ | 60 mg
|
Βιταμίνη Β6 | 0,2 mg
|
Νιασίνη
|
1,3 mg |
Παντοθενικό οξύ | 1 mg
|
Ριβοφλαβίνη | 0,1 mg
|
Χολίνη | 10 mg
|
Λουτεΐνη-Ζεαξανθίνη | 185 μg |
Φυτοστερόλες | 57 mg
|
Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα | 6,7 g
|
Θερμίδες | 114 kcal (1,7 kcal/g)
|
Το έλαιο που προέρχεται από το αβοκάντο αποτελείται κατά 71% από μονό-ακόρεστα λιπαρά οξέα, 13% από πολύ-ακόρεστα και 16% από κορεσμένα λιπαρά οξέα. Πρόκειται για μια αναλογία που βοηθά τόσο στη διατήρηση ενός υγιούς λιπιδαιμικού προφίλ όσο και στην ενίσχυση της βιοδιαθεσιμότητας των λιποδιαλυτών βιταμινών και των φυτοχημικών που προέρχονται από το αβοκάντο αλλά και από άλλα φρούτα και λαχανικά που καταναλώνονται μαζί με αυτό και είναι εκ φύσεως χαμηλά σε λιπαρά.
Η κατανάλωσή του φαίνεται να μπορεί να συμβάλει βάσει πρόσφατων μελετών στην υγεία της καρδιάς, στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους καθώς και στην υγιή γήρανση.
Αποτελεί λοιπόν ένα τρόφιμο που αξίζει να εντάξετε στη διατροφή σας εάν δεν το έχετε ήδη κάνει!
Φωτεινή Νίκα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence
Βιβλιογραφία: Dreher, M. L. and A. J. Davenport. «Hass Avocado Composition and Potential Health Effects.» Crit Rev Food Sci Nutr 53, no. 7 (2013): 738-50.