Ο τρόπος με τον οποίο γευματίζουμε επηρεάζεται από το αν καθόμαστε ή στεκόμαστε όρθιοι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Consumer Research.
Οι ερευνητές συνέκριναν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αξιολόγησαν τη γεύση του φαγητού όταν στέκονταν όρθιοι ή κάθονταν, διαπιστώνοντας ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν όρθιοι, βαθμολόγησαν την γεύση των τροφίμων ως λιγότερο ευχάριστη, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έτρωγαν καθισμένοι. Η όρθια στάση ακόμα και για λίγα λεπτά προκαλεί μεγαλύτερη σωματική καταπόνηση στο σώμα, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει την αισθητηριακή ευαισθησία της γεύσης.
Είναι γνωστό ότι η δύναμη της βαρύτητας ωθεί το αίμα στα κάτω μέρη του σώματος, προκαλώντας την καρδιά να ‘‘εργαστεί’’ σκληρότερα για να αντλήσει το αίμα πίσω στην κορυφή του σώματος, επιταχύνοντας τον καρδιακό ρυθμό. Αυτό ενεργοποιεί τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης επινεφριδίων (ΗΡΑ) και οδηγεί σε αυξημένες συγκεντρώσεις της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Αυτή η αλυσιδωτή αντίδραση μειώνει την αισθητηριακή ευαισθησία, η οποία επηρεάζει την αξιολόγηση της γεύσης των τροφίμων και των ποτών, την αντίληψη της θερμοκρασίας των τροφίμων και τον συνολικό όγκο κατανάλωσης.
Νεκτάριος Φουντουλάκης
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
ALTERLIFE Boutique Νέα Σμύρνη
Βιβλιογραφία:
- com/jcr/advancearticleabstract/doi/10.1093/jcr/ucz018/5488173?redirectedFrom=fulltext
- sciencedaily.com/releases/2019/06/190607091031.htm